Κοινωνικές διακρίσεις από την Κυβέρνηση – Λέει όχι σε επίδομα πατρότητας σε άγαμους πατέρες

Αρνητική είναι η Κυβέρνηση στην πρόταση για επέκταση του επιδόματος πατρότητας, ώστε να καλύπτει και τα ζευγάρια τα οποία αποκτούν παιδί χωρίς να έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για διόρθωση της νομοθεσίας η οποία καθορίζει ότι δικαίωμα στο επίδομα πατρότητας έχουν μόνο τα ζευγάρια έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση «η πατρότητα από μόνη της δεν συνδέεται με το γάμο».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση της διάκρισης που υφίσταται μεταξύ των ζευγαριών που αποκτούν παιδί μετά το γάμο και των ζευγαριών που αποκτούν παιδί χωρίς να προηγηθεί η τέλεση γάμου ή η σύναψη συμφώνου συμβίωσης».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ τέθηκε σήμερα για συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Ωστόσο η Κυβέρνηση τάχθηκε εναντίον της πιο πάνω ρύθμισης. Μάλιστα ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εάν η Βουλή προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασης, αυτή θα κριθεί αντισυνταγματική αφού όπως είπε«επηρεάζει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής κάλεσε το Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα. Επίσης είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση αλλά και ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί επίσης η αρμόδια Επίτροπος για την ισότητα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy