Κοινωνική Πολιτική – Επιδόματα – Στήριξη Ευάλωτων Ομάδων

Το ξήλωμα της δημόσιας πρόνοιας ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2013. Από την αρχή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ γίναμε μάρτυρες μιας νεοφιλελεύθερης κοινωνικής πολιτικής που μέλημα της ήταν να ευνοεί τους λίγους προνομιούχους εις βάρος των πολλών. Με την κοινωνική πολιτική τους, αποκόπηκαν και «κουρεύτηκαν» στην πλειονότητα τους τα επιδόματα και πιο συγκεκριμένα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, ασθενείς κτλ.

Πέντε χρόνια σχεδόν διακυβέρνησης, η μόνη σταθερή πολιτική τους, είναι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Ως φοιτητές το βιώνουμε εδώ και 4 χρόνια με την αποκοπή 19 εκατομμυρίων  ευρώ και δεν φτάνει μόνο αυτό, παραμυθιάζουν και τον φοιτητόκοσμο πως τάχατες αυξήθηκαν οι δικαιούχοι για τα φοιτητικά επιδόματα. Πως αυξήθηκαν, την ίδια στιγμή που 770 συμφοιτητές μας φέτος για έναν περίεργο λόγο, απορρίφτηκαν και δεν πήραν φοιτητικό πακέτο. Και το ξήλωμα της Παιδείας δεν σταμάτησε εδώ. Χρόνο με το χρόνο μειωμένοι προϋπολογισμοί, κονδύλια μειωμένα, προχειρότητες, πειραματισμούς και οι κυβερνώντες να σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι μαθητές κι αυτοί δεν έμειναν πίσω. Σ’ αυτά τα χρόνια επιβλήθηκαν κόμιστρα στα λεωφορεία, νέα ωρολόγια προγράμματα και εξετάσεις ανά τετράμηνο μετατρέποντας τους μαθητές σε πειραματόζωα και ρομπότ σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για να καλύψουν την ύλη, για να μπορέσουν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις. Δεν έμειναν μόνο σ’ αυτές τις αναχρονιστικές αλλαγές όμως. Προσπάθησαν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών  που εκτός το ότι κορόιδεψε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που ζητούσαν το αυτονόητο, να εργοδοτηθούν  στον τομέα τους, απέτυχε παταγωδώς διαρρέοντας τα δοκίμια πριν την εξέταση.

Σε αυτή την πενταετία, ακούγαμε συνέχεια για «δώρα» και «τσεκκούθκια» από την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Αλλά δεν αναφέρθηκαν ποτέ στη δραματική μείωση των συντάξεων και των άλλων επιδομάτων για τους συνταξιούχους που έκαναν επί των ημερών τους. Παράλληλα, με το «κούρεμα» πέραν των 400 εκατομμυρίων και την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και της μη υλοποίησης του ΓΕΣΥ, έχει ως τραγικό αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κόσμου από τα δημόσια νοσηλευτήρια και επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο τη θέση μας ότι εξελίσσεται σε προνόμιο όσων κρατούν χρήματα. Επιπρόσθετα, έρχεται η μείωση και η διάλυση των υπηρεσιών και παροχών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία.

Ως νέοι θα ήταν παράληψη μας να μην αναφερθούμε στους νέους, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται ή οδηγείται στην ανεργία. Βλέπουμε κάποιους από τους αριθμούς να ευημερούν, όμως τον απλό πολίτη μέρα με τη μέρα να μεταναστεύει ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή να βλέπει τις απολαβές του να μειώνονται. Αρκετοί είναι και λήπτες του ΕΕΕ που με ένα εξευτελιστικό ποσό προσπαθούν να επιβιώσουν. Όσο, λοιπόν η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στο δόγμα του λιγότερου κράτους και στις πολιτικές τύπου ΕΕΕ, η Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και οι ανισότητες θα διευρύνονται.

Για όλα αυτά όμως, υπάρχει η απάντηση. Οι νέοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έχουν ξεκάθαρη πρόταση για την ελπίδα και το αύριο. Η συντηρητική κοινωνική πολιτική και το ξήλωμα της κρατικής πρόνοιας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον αυτού του τόπου. Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει μια ρηξικέλευθη πρόταση.Στις 28 του Γενάρη και στις 4 του Φλεβάρη δηλώνουμε παρών. Γιατί η νέα γενιά δεν υποκύπτει, δεν γονατά. Γιατί η νέα γενιά ψηφίζει τον Σταύρο Μαλά!

Παναγιώτα Σιούκρα

Φοιτήτρια

Μέλος ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy