Κοινωνικό αγαθό η υγεία, αναγνωρίζει ο Γ. Παμπορίδης

Η Υγεία αποτελεί δικαίωμα του πολίτη, δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κορυφαίο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στη βάση ενός συνολικού κοινωνικού σχεδιασμού, που θα διέπεται από βασικές αρχές, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο κ. Παμπορίδης, είπε ότι τέτοιες αρχές αφορούν την καθολικότητα και ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, και την ανάδειξη του κεντρικού ρόλου του δημόσιου τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Σημείωσε ότι “η Πολιτεία, συνειδητοποιώντας τη δυσμενή θέση του τομέα της Υγείας, επιβάλλεται να αναλάβει την ευθύνη και τον ρόλο της για χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικής για την υγεία. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε ενέργειες για την αναβάθμιση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με παροχέα κρατικής ασφάλισης τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν λόγο, άποψη, ρόλο και φωνή για αυτό και το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα της συμμετοχής των ασθενών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που αφορούν στους ίδιους, έχει ήδη αρχίσει και εφαρμόζει τη διαβούλευση και συζήτηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.

“Οι ασθενείς δεν βρίσκονται πια στο περιθώριο, αλλά στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικών, με την πλήρη στήριξη της Πολιτείας”, είπε ο Υπουργός Υγείας.

Βεβαίωσε για τη βούλησή μας “για τη συνέχιση της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων” και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Ομοσπονδία “που με σθένος και καλή διάθεση συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί”.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι “έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και σε τούτον τον δρόμο χρειάζονται πολλοί για να αλλάξουμε συστήματα και νοοτροπίες παρωχημένες, ενώ, χρειάζεται πρωτίστως η δική σας συνδρομή και συνεργασία γιατί το κλίμα της αντιπαράθεσης πολλές φορές οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy