Κοινωνικό κράτος υπό κατεδάφιση

Του Κώστα Καρανικόλα*

Η Κυπριακή κοινωνία βιώνει σήμερα τις συνέπειες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο το πλανήτη. Η επίθεση στα κεκτημένα του λαού και τις κοινωνικές παροχές είναι συνεχής και ολομέτωπη. Στην κοινή λογική θα περίμενε κανείς ότι οι ευάλωτες ομάδες (συνταξιούχοι, συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητές και μαθητές) θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις πολιτικές λιτότητας αλλά και να στηριχθούν. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τρόικα και την ΕΕ, οξύνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανισότητα και κτυπά αδιάκοπα τα δικαιώματα των εργαζομένων καταργώντας παράλληλα το κοινωνικό κράτος. Σε ένα σύστημα που τηρεί πιστά το ρητό «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ως πρώτο στόχο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση κατά €127εκ. από τις κοινωνικές παροχές στον κρατικό προϋπολογισμό, τις περικοπές σε επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, την στοχοποίηση της κοινωνικής σύνταξης, την επιβολή νοσηλειών, τελών συγκοινωνίας και φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την κατάργηση και το κουτσούρεμα στεγαστικών προγραμμάτων, τις μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των πλέων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη δημόσια υπηρεσία, το κουτσούρεμα φοιτητικών επιδομάτων και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικό αυτής της εικόνας είναι και το γεγονός ότι βάση στοιχείων που παρουσίασε η Eurostat η Κύπρος είναι αρνητική πρωταθλήτρια στις μειώσεις μισθών σε όλη την Ευρώπη, με τις μειώσεις να φτάνουν το 1,8%.

Ένα από τα πολλά κατορθώματα της κυβέρνησης ήταν και το περσινό φιάσκο με το πασχαλινό επίδομα. Η κυβέρνηση όρισε ως ανώτατο όριο για τη λήψη του επιδόματος τα 750 το μήνα για ένα ζευγάρι συνταξιούχων την ίδια ώρα ου η κατώτατη βασική σύνταξη για ένα ζευγάρι συνταξιούχων είναι τα 751,43 ευρώ αφήνοντας εκτός δικαιούχων χιλιάδες συνταξιούχους με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα και τα νομοσχέδια της έχει καταφέρει να ξηλώσει εντελώς το κοινωνικό κράτος το οποίο έκτισαν με αγώνες και θυσίες οι προηγούμενες γενιές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η μόνη δύναμη που ακόμα αντιστέκεται στα αντιλαϊκά μέτρα είναι το ΑΚΕΛ. Για την αριστερά η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Στις 22 Μαϊου καλούμαστε να επιλέξουμε ποιος θα είναι αυτός που θα μας εκπροσωπεί μέσα στη Βουλή. Παρά την απογοήτευση και την πίκρα που νιώθει ο καθένας πρέπει να ξέρει ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του. Στις 22 του Μάη πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κοινωνία δεν συμβιβάζεται με τις πολιτικές αυτές και ότι απαιτεί τη διατήρηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτό θα έρθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της μόνης δύναμης που καθημερινά εργάζεται γι αυτό. Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά. Στις 22 Μαίου ενισχύουμε το ΑΚΕΛ!

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ. Ιωαννίνων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy