Κινούμενη άμμος η αγορά εργασίας

Ροή προς την απασχόληση, αλλά και προς την ανεργία.

Με κινούμενη άμμο μοιάζει η αγορά εργασίας, αφού παρατηρείται ροή από την ανεργία προς την απασχόληση, αλλά και αντίστροφα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία καταγράφει την τάση την περίοδο μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2017, τοποθετήθηκαν σε θέσεις απασχόλησης περίπου 9 χιλιάδες άνεργοι. Ωστόσο βρέθηκαν στην ανεργία άλλοι 6 χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης άλλοι 7 χιλιάδες πέρασαν στην οικονομική αδράνεια (4 χιλιάδες εργαζόμενοι και 3 άνεργοι).

Η αστάθεια που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, που δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 11,1%, έναντι 10,9% τον προηγούμενο μήνα. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι ανήλθαν τον Δεκέμβριο στα 48 χιλιάδες πρόσωπα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας την περίοδο μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2017 διατήρησαν την εργασία τους 369 εργαζόμενοι, ενώ 6 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία και 4 χιλιάδες στην οικονομική αδράνεια. Επίσης 32 χιλιάδες άνεργοι παρέμειναν στην ανεργία, ενώ άλλοι 9 χιλιάδες πέρασαν στην εργασία και 3 χιλιάδες πέρασαν στην οικονομική αδράνεια. Ακόμη 5 χιλιάδες που βρίσκονταν στην οικονομική αδράνεια πέρασαν στην εργασία, ενώ άλλοι 4 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία αναζητώντας μία θέση εργασίας.

Στους άνδρες 193 χιλιάδες εργαζόμενοι διατήρησαν την εργασία τους, ενώ 3 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία και 2 χιλιάδες στην οικονομική αδράνεια. Επίσης 4 χιλιάδες άνεργοι πέρασαν στην εργασία, ενώ 17 χιλιάδες παρέμειναν στην ανεργία και χίλιοι πέρασαν στην οικονομική αδράνεια. Ακόμη 2 χιλιάδες που βρίσκονταν στην οικονομική αδράνεια πέρασαν στην εργασία, ενώ χίλιοι πέρασαν στην ανεργία.

Στις γυναίκες 176 χιλιάδες παρέμειναν στην εργασία τους, ενώ 3 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία και 4 χιλιάδες στην οικονομική αδράνεια. Επίσης 5 χιλιάδες πέρασαν από την ανεργία στην εργασία, ενώ 15 χιλιάδες παρέμειναν στην ανεργία και 2 χιλιάδες πέρασαν στην οικονομική αδράνεια. Ακόμη, 3 χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονταν στην οικονομική αδράνεια πέρασαν στην εργασία, ενώ άλλες 3 χιλιάδες πέρασαν στην ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος (11,1%) βρίσκεται στην τρίτη θέση με την υψηλότερη ανεργία, πίσω από την Ελλάδα (20,9%) και την Ισπανία (16,4%). Ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 7,3% και στην ευρωζώνη στο 8,7%.

Επίσης η ανεργία μεταξύ των νέων ανέρχεται στην Κύπρο στο 25,1%, σε σύγκριση με 16,1% στην ΕΕ και 17,9% στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με ένα χρόνο προηγουμένως (Δεκέμβριος 2016: 12,8%) η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε κατά 1,7%. Ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα η μείωση της ανεργίας είναι μικρότερη σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης που ανέρχεται γύρω στο 4%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy