Κυπριακό: Επίρριψη ευθυνών στον ΠτΔ από τα κόμματα

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι αυτός που θέλει ειλικρινά την επανένωση του τόπου και του λαού μας

“Με στόχο να επαν-ενεργοποιήσουμε τις προσπάθειες και τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, βλέπουμε ότι με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, εφόσον ανταποκριθεί ουσιαστικά και η Τουρκία, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα έντιμο, βιώσιμο και αποδεκτό συμβιβασμό που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο”, ανάφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, “με την Τουρκία επιτέλους στο τραπέζι, αγωνιζόμαστε για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας από την κατοχή. Το αποτέλεσμα της αποφασιστικής και κοπιώδους διαπραγμάτευσης που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Ελλάδα το αξιολόγησε ως μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο”.
 
“Σε αυτή την εθνική αποστολή έχουμε δίπλα μας την Ελλάδα. Ήταν πάντοτε το κύριο στήριγμα του αγώνα μας. Το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά”, συμπλήρωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν παράλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι, “σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται και η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και ασχέτως της προεκλογικής περιόδου, επαναλαμβάνω αυτό που πιστεύω και πιστώνω. Το κόμμα της αριστεράς στήριξε αυτή την Εθνική προσπάθεια”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σφράγισε και με τη δική του στάση το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα. Σημείωσε ότι την ευθύνη διαχρονικά για τη μη επίλυση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει πίσω από αυτή την πραγματικότητα να  επιχειρήσουμε να κρύψουμε την κατά καιρούς ατολμία, αναποφασιστικότητα, ασυνέπεια και παλινδρομήσεις μας.

«Τελικά, το Κραν Μοντάνα έριξε αυλαία με αδιέξοδο. Δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του μίλησε για χάσιμο μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και του κ. Αναστασιάδη, ενώ εκφράστηκε θετικά για το ρόλο της Τουρκίας» είπε ο κ. Κυπριανού, προειδοποιώντας πως σήμερα ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς το ρολόι του Κυπριακού μετρά αντίστροφα.

Γι’ αυτό και ο επόμενος Πρόεδρος, ανέφερε, πρέπει να θέλει και να μπορεί να κάνει σοβαρά και συνεπή βήματα στις συνομιλίες, να είναι κάποιος που να τον εμπιστεύονται και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ότι θέλει ειλικρινά την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο κ. Παπαδόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, μη αποφεύγοντας να αναφερθεί στις δικές του προτάσεις, με τις οποίες, κατά τον ίδιο, η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν Πρόεδρος. Ο ίδιος από το βήμα της βουλής φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία αλλεργία με την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, φτάνει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ερώτημα που τίθεται δεν είναι ομοσπονδία ή όχι ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας το ως ψευδοδίλλημα και λέγοντας ότι δεν είναι το πολίτευμα το πρόβλημα. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική των Νίκου Αναστασιάδη ή Σταύρου Μαλά, είτε να προχωρήσει η χώρα με μία νέα στρατηγική.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι τα πάντα στην περιοχή της Κύπρου έχουν αλλάξει και οι γεωπολιτικές ισορροπίες κρέμονται μόνιμα από μια κλωστή, κάτι που επιβάλλει νέα στρατηγική διαχείρισης του κυπριακού που έχουν καταρτίσει οι δυνάμεις της αλλαγής και εκπροσωπεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι στηρίζει τη νέα στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που στοχεύει στην κατάργηση των ξένων εγγυήσεων, στην αποχώρηση άμεσα όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, στην εφαρμογή όλων των προσωπικών, δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους, στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών, στην απόρριψη κάθε απαίτησης προνομίων για τους Τούρκους υπηκόους και την εφαρμογή ενός συστήματος διοίκησης της χώρας μας που να είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική πτυχή».

Ο Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η κληρονομιά που αφήνει η πενταετής διαχείριση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και τους αυτοσχεδιασμούς, που χαρακτήριζαν τις αποφάσεις του, αποδυνάμωσε επικίνδυνα τη διαπραγματευτική θέση.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του θέλει να στείλει το μήνυμα ότι σε καμιά περίπτωση η ΕΔΕΚ θα αποδεχθεί λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η οποία θα οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάλυση, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την πολιτική, να στηρίξουν την αλλαγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy