Κυπριακό και φυσικό αέριο

Του Θεοχάρη Μασούρα*

Η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το φυσικό αέριο είναι άσχετο με λύση του Κυπριακού, επιβεβαιώνει τους φόβους ότι εγκατέλειψε το στόχο για επανένωση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια άποψη διατυπώνουν και οι «του ενδιάμεσου χώρου». Αντίθετα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διατυπώνει την άποψη ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αξιοποιηθεί ως κίνητρο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, νομικός – διεθνολόγος, επεξήγησε τη σχέση φυσικού αερίου και λύσης,σε εκδήλωση για το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κίνητρο κάθε πλευράς από το φυσικό αέριο. Ποιο είναι, λοιπόν, το κίνητρο για κάθε πλευρά;

Το κίνητρο για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο γιατί μόνο με λύση στη βάση της ομοσπονδίας θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα δυνητικά οφέλη από την ανακάλυψή του. Διαφορετικά, για όσο καιρό θα μένει άλυτο το Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αντιμετωπίζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, οι Ελληνοκύπριοι θα βιώνουν μιαν ανασφάλεια και επομένως θα είναι αδύνατη η αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, το οποίο και θα πρέπει να προσεχτεί, είναι να διαμορφωθεί από τους ισχυρούς ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής, χωρίς να ληφθούν καν υπόψη οι Ελληνοκύπριοι!

Όσοι διατείνονται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαψεύδονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου δηλώνεται ότι τα κράτη έχουν άποψη μόνο σε περιβαλλοντικά ζητήματα κι όχι επί παντός επιστητού. Αν καταγράφεται το νομικό αυτό σημείο, είναι προς απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δυνάμεθα να στριμώξουμε την Τουρκία στα δικαστήρια σε επίπεδο νομικό!

Ισχυρό κίνητρο όμως έχει και η Τουρκία για λύση, αφού επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Χωρίς βέβαια να επηρεάζονται τα νόμιμα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να αποδεχόμαστε τις παράλογες απαιτήσεις της, εντούτοις πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσο υπάρχει τρόπος να αποκτήσει η Τουρκία το ρόλο που επιδιώκει και παράλληλα η ελληνοκυπριακή πλευρά να λύσει προς όφελός της το Κυπριακό. Και ο ρόλος της ικανοποιείται από τη συνομολόγηση συμφωνίας μετά βέβαια τη λύση του Κυπριακού, για διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της. Η άποψη του Ακιντζί, όπως αξιοποιηθεί το ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών της Τουρκίας προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, είναι ορθή.

Ισχυρότατο κίνητρο για λύση, στη βάση της ομοσπονδίας, εξαιτίας του φυσικού αερίου, έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ανέλθει το βιοτικό τους επίπεδο και να απογαλακτιστούν από τον ασφυκτικό κλοιό της Τουρκίας. Διαφορετικά με άλυτο το Κυπριακό και τη συνέχιση του στάτους κβο η Τουρκία θα ενισχυθεί.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σημειώνει ο Τουμάζος Τσιελεπής: «Πολύ σύντομα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε στρατηγική συναντίληψη στα έξι βασικά εκκρεμούντα στο Κραν Μοντανά. Αν το επιτύχουμε αυτό, θα είναι πολύ εύκολη η αντιμετώπιση των υπόλοιπων εκκρεμούντων ζητημάτων και θα λύσει οριστικά και το ζήτημα των υδρογονανθράκων».

Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση πρόθεσης για διαπραγμάτευση κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία, η αξιοποίηση των κινήτρων και ωφελημάτων που θα έχουν όλες οι πλευρές από το φυσικό αέριο, η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, και κυρίως η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, θα λειτουργήσουν θετικά. Γράφοντας τα παραπάνω, δεν ξεχνούμε ότι απαράβατος όρος για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το μείζον ζήτημα της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων, της απόσυρσης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων. Όταν, όμως, τίθενται προϋποθέσεις του τύπου μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις και μετά συνομιλίες, τότε ούτε με τηλεσκόπιο θα δούμε λύση και αλίμονό μας από τον ιστορικό που δεν εκμεταλλευτήκαμε το κίνητρο του φυσικού αερίου, για επανένωση!

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής

σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy