Κυπριακό: Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για λύση

του Νεοκλή Συλικιώτη*

 

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσιμης φάσης για το Κυπριακό. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα. Είναι γεγονός πως η αδιαλλαξία της Τουρκίας ενίοτε δυσκολεύει την προσπάθεια για επίτευξη λύση. Δυστυχώς όμως και οι παλινδρομήσεις του προέδρου Αναστασιάδη λειτούργησαν αρνητικά. Σίγουρα είναι θετικό το γεγονός ότι εν τέλει συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία και ταυτόχρονα η προσπάθεια για μια συνολική λύση που θα επανενώσει την πατρίδα και τον λαό μας. Ωστόσο επιβάλλεται να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία καθώς μη λύση ή ένα αδιέξοδο και ναυάγιο θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

 

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους. Στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, έχουμε χρέος να δώσουμε την μάχη για μια σωστή λύση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις σημαντικές, λειτουργικές και συνενωτικές συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ αλλά και την πρόοδο που σημειώθηκε ακόμα και στο Μοντ Πελεραν. Χάρις στις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, έχουμε επιτύχει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.  Κατοχυρώθηκε πως θα υπάρχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, ένα ομόσπονδο κράτος με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Επίσης κατοχυρώθηκαν οι βασικές ελευθερίες και η πληθυσμιακή αναλογία 1:4.

 

Οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη προσφερόμενη οδός για επίλυση του Κυπριακού. Και σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Για να μείνει όμως ανοικτό απαιτούνται σοβαροί και υπεύθυνοι χειρισμοί, αποφασιστικότητα και ειλικρινής θέληση από όλους μας. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού. Λύση, η οποία θα φέρει την απελευθέρωση του τόπου μας και την επανένωση του κυπριακού λαού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

Εάν επιτύχουμε να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και να πάμε στη συζήτηση της διεθνούς πτυχής θα κατορθώσουμε να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και θα απογυμνωθεί δείχνοντας τις πραγματικές της προθέσεις καθώς τα απαράδεκτα και αναχρονιστικά της επιχειρήματα σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση στην διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πρόταση του ΑΚΕΛ πως όλα τα ουσιώδη θέματα που εκκρεμούν πρέπει να συζητηθούν με αλληλοσυνδεόμενο τρόπο.

 

Σίγουρα έχουμε ανησυχίες και προβληματισμούς σε επιμέρους θέματα. Ωστόσο, ασκώντας κριτική, λειτουργούμε πάντα εποικοδομητικά και παραμένοντας προσηλωμένοι στον στόχο μας και στη βάση αρχών, πρωτοστατούμε και με συνέπεια συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

Σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2016. Ως ΑΚΕΛ, με την στήριξη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έχουμε καταθέσει διάφορες τροπολογίες επί του κειμένου και παλεύουμε για να βελτιώσουμε το κείμενο στην ψηφοφορία. Βασικός μας στόχος παραμένει να θέσει η ΕΕ την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, υποδεικνύοντας πως η ενταξιακή της πορεία περνά μέσα από τον εκδημοκρατισμό της ίδιας της χώρας αλλά και μέσα από την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου μας.

 

Η σωστή ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Γι’ αυτό ως ΑΚΕΛ δεν σταματούμε να δίνουμε την μάχη και σε επίπεδο ΕΕ, εντατικοποιούμε τις επαφές μας και διοργανώνουμε συχνά επισκέψεις στελεχών του κόμματος στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να διασφαλίσουμε πως έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.

 

Το ΑΚΕΛ ανεξαρτήτως των δυσκολιών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές πως για εμάς η λύση και η επανένωση του λαού μας δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα τώρα εν όψει προεδρικών εκλογών. Σίγουρα ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μέχρι τη λύση χρειάζονται πολλοί αγώνες. Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε πλάι στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις, πλάι στον κάθε κύπριο που διεκδικεί μια πατρίδα ενωμένη, ελεύθερη και αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς εγγυητές και ξένους κηδεμόνες. Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στις μαζικές εκδηλώσεις ε/κ και τ/κ και θα στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία μέχρι την τελική της κατάληξη.

 *Ευρωβουλευτή, μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy