Κυπριακό: Να κοιτάξουμε το μέλλον!

2903

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η πρόσκληση του Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες στους δύο ηγέτες την περασμένη βδομάδα αποτέλεσε εκ των πραγμάτων ελπιδοφόρο γεγονός. Η διεθνής διπλωματία, με επικεφαλής τον ΟΗΕ, αποφάσισε να δώσει τη δική της ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Την ώρα μάλιστα που εδώ και κάποιους μήνες μετρούσαμε στασιμότητα, που εξελίσσετο σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Τώρα δεν είναι η ώρα επίρριψης ευθυνών για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε προσφέρει στην υπόθεση της Κύπρου να κρίνει κανείς και να κατακρίνει τις εξελίξεις κατανέμοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσκαιρα συμφέροντα.

Σήμερα κρατούμε την υπέρβαση του διαδικαστικού αδιεξόδου και ζητούμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με αποφασιστικότητα και με ουσιαστικό τρόπο και περιεχόμενο.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύονται από επιμερισμό ευθυνών σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία, αλλά και από πολλούς άλλους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, για να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα που κάνουν δυσχερέστερη την επίτευξη λύσης.

Όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, δεκάδες φορές, στο Εθνικό Συμβούλιο, επαναβεβαίωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μοναδική προσφερόμενη οδός για επίλυση του Κυπριακού.

Χωρίς συνομιλίες, χωρίς πίστη και αφοσίωση στο όραμα για κοινή συμβίωση όλων των κατοίκων του νησιού, δεν κτίζουμε μέλλον.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια διαπραγματευτική διαδικασία που κρατά εδώ και τρία χρόνια.

Διανύθηκε μια απόσταση πολύ σημαντική. Έγινε διαβούλευση, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις.
Υπήρξαν συγκλίσεις.

Η προσπάθεια αυτή που κρατά ζωντανή την ελπίδα της λύσης και επανένωσης της πατρίδας μας πρέπει να ολοκληρωθεί. Ανεξαρτήτως προβλημάτων και εμποδίων που μεσολαβούν.

Ο δρόμος προς τη λύση δεν ήταν και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε πρόκειται για μια λεωφόρο με ευθεία γραμμή. Δυστυχώς η λύση πέρασε από εμπόδια και συμπληγάδες.

Υπάρχουν τα ζικ- ζακ στο δρόμο προς τη λύση και για όλα τα μεγάλα διεθνή προβλήματα.

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θέτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προ των ευθυνών τους για κατάθεση προτάσεων που θα στηρίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις αρχές λύσης του Κυπριακού.

Η συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων θέτει πρώτιστα την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Η Τουρκία καλείται έμπρακτα να τοποθετηθεί, να βοηθήσει για την επίτευξη σωστής και δίκαιης υπό τις περιστάσεις λύση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με συλλογική προσπάθεια, θέτοντας πάνω από όλα την Κύπρο και το λαό μας, να δώσουμε τη μάχη για μια βιώσιμη λύση που να αντέχει στο χρόνο.

Η μάχη για λύση-επανένωση είναι μάχη της Κύπρου. Τώρα χρειάζεται να υπερβούμε τα συμφέροντα, υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και συλλογικής ευθύνης, της συνείδησης, της ευθύνης που πρώτιστα βαραίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να κοιτάξουμε το μέλλον μας!

Το ΑΚΕΛ δηλώνει «παρών»!

Έτοιμο να κάνει κάθε υπέρβαση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Έχουμε όραμα!

Να ενώσουμε την Κύπρο μας.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, λύση που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λύση, η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας.

* Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες δυνάμεις

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.