Κυπριακό: Ναυάγιο ή συνέχεια της διαδικασίας;

Η αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας το ζητούμενο
1. Η διαδικασία στο Κυπριακό συνεχίζεται; Αν ναι, πώς και από ποιους, με δεδομένη την ευχή Γκουτέρες σε όλους τους Κυπρίους, στο βορρά και στο νότο, αλλά και τη θέση της Άγκυρας για αναζήτηση λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ;

2. Επενδύουμε στην έκθεση ή τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ και στο ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Και επίσης, γίνεται συνεχής επίκληση της θέσης ότι η Τουρκία τίναξε τη διαδικασία στον αέρα. Αν η έκθεση του ΓΓ είναι στο τέλος έκθεση ίσων αποστάσεων, τι θα κάνουμε; Επίσης, η συνεχής επίκληση της ευθύνης της Τουρκίας πώς βοηθά τη διαδικασία και την προοπτική της λύσης;
3. Η πρόταση που κατέθεσε η πλευρά μας στο παρά πέντε και η οποία χαιρετίστηκε ποικιλοτρόπως, γιατί δεν κατατέθηκε από την αρχή παρά μόνο η αρχική μας πρόταση χαρακτηρίστηκε ελαφρώς εκτός των πλαισίων που όρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ;
4. Η αποτυχία και αυτής της προσπάθειας, στην οποία επενδύθηκαν πολλές ελπίδες και προσδοκίες, δεν απομακρύνει το στόχο της ομοσπονδιακής λύσης και εντός της ε/κ και εντός της τ/κ κοινότητας;

 

Στέφανος Στεφάνου

20170716.pdf - Adobe Acrobat Pro

Δεν φταίει ο συμφωνημένος στόχος λύσης για τη μη επίτευξη λύσης
1. Δεν έχει λεχθεί ότι η διαδικασία έχει τερματιστεί κι αυτό είναι θετικό. Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί και να μην αφεθεί η όλη προσπάθεια να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Αν επέλθει ναυάγιο, οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές και η προοπτική επίτευξης λύσης θα γίνει ακόμα πιο ζοφερή απ’ ό,τι είναι σήμερα, μετά την αποτυχία της διάσκεψης στην Ελβετία. Όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά από το 2008, μέσα από τη διαπραγμάτευση έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις που είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη λύσης. Αυτό το υλικό πρέπει να διατηρηθεί, γι’ αυτό και η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην πρώτη του δήλωση, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του αναθέτοντας την ευθύνη της πρώτης κίνησης στις δύο κυπριακές πλευρές. Έτσι κι αλλιώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση συνέχισης της διαδικασίας, αφού η διαιώνιση του στάτους κβο είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία, διαμέσου του κ. Τσαβούσογλου, αποκάλυψε ότι επιθυμεί τον εκτροχιασμό του Κυπριακού από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι φανερό ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αποτυχία της διάσκεψης για να απελευθερωθεί από την ανάγκη να εναρμονίζεται με το πλαίσιο λύσης που περιγράφουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, για Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία. Εμείς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την επικίνδυνη θέση.

2. Ευχόμαστε ειλικρινά να μην έχει καταρρεύσει η διαδικασία και να έχουμε συνέχεια. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα. Ευχόμαστε διπλά η σιγουριά του Προέδρου ότι η αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία ανήκει στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιβεβαιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της επόμενης μέρας. Χωρίς λύση συνεχίζεται η παρουσία 40 χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, η ντε φάκτο διχοτόμηση, οι επαχθείς Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας εξακολουθούν να ισχύουν, οι πρόσφυγες περιμένουν καρτερικά την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αν αυτό που συνέβη, θεωρηθεί το τέλος του δρόμου για την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, θα ακολουθήσει έκθεση γεγονότων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αν γίνει αυτό, είναι σημαντικό το τι θα καταγραφεί σε σχέση με τις ευθύνες.

3. Αυτό είναι ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί προς την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κυβερνώντων. Ο Πρόεδρος κατέθεσε αργοπορημένα την πρότασή του και η κίνησή του χαρακτηρίστηκε ως «κίνηση ματ» που υποχρέωνε την Τουρκία να κάνει τη δική της κίνηση, αλλιώς θα έμενε εκτεθειμένη. Αφού είναι έτσι, γιατί δεν την καταθέσαμε νωρίτερα και χάσαμε τόσο πολύτιμο χρόνο; Η αργοπορημένη κατάθεση πρότασης από μέρους του Προέδρου είναι μια από τις κριτικές που ασκήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητα που επέδειξε στο Κρανς-Μοντάνα αλλά και τους τελευταίους μήνες στη διαπραγμάτευση.

4. Κάθε αποτυχία στις προσπάθειες επίτευξης λύσης προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης. Ορισμένοι πάντοτε προσπαθούν να φορτώσουν την αποτυχία στη Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, κάτι βεβαίως που δεν ισχύει. Τα προβλήματα στις προσπάθειες επίτευξης λύσης δεν προκύπτουν από το συμφωνημένο στόχο, αλλά κυρίως από την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Κάθε αποτυχία και αδιέξοδο θα πρέπει να ενισχύει τη δέσμευση και συνέπειά μας στη συμφωνημένη βάση, που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί λύση που θα προνοεί για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για απελευθέρωση και για επανένωση του τόπου και του λαού μας.

 

 

Βασίλης Πάλμας

Ευθύνη του Προέδρου η ανάδειξη των ευθυνών της Τουρκίας για το δημιουργηθέν αδιέξοδο

20170716.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

1. Η λειτουργική και βιώσιμη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, φυσιολογικού και κυρίαρχου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από εξαρτήσεις τρίτων χωρών, αποτελεί τον πρώτιστο στόχο του Προέδρου της Δημοκρατίας και παραμένει μια επίπονη και διαρκής προσπάθεια. Ως εκ τούτου, η διαδικασία στο Κυπριακό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι την τελική λύση. Όπως κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πλευρά μας είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εάν τερματιστούν οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας και τα επεμβατικά δικαιώματα από την πρώτη μέρα της λύσης, εάν εξευρεθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της υλοποίησης της λύσης και εάν συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Όσον αφορά στην ευχή του ΓΓ του ΟΗΕ, προς όλους τους Κυπρίους σε βορρά και νότο, θεωρώ ότι αποτελεί μια εγκάρδια τοποθέτηση που απευθύνεται σε όλους τους Κυπρίους που κατοικούν στη βόρεια κατεχόμενη ή στη νότια ελεύθερη πλευρά του νησιού, όπως αυτό είναι συγκυριακά διαχωρισμένο από τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο με τις δημόσιες δηλώσεις όσο και με τις κατ΄ ιδίαν τοποθετήσεις του, έχει αναδείξει τις προφανείς, για κάθε καλόπιστο αναλυτή, ευθύνες της ίδιας της Τουρκίας για το δημιουργηθέν αδιέξοδο. Η ανάδειξη των ευθυνών αυτών αποτελεί υποχρέωση του Προέδρου και είναι ένας βασικός διαπραγματευτικός πυλώνας στη διαδικασία των συνομιλιών. Θα ήταν ευχής έργο εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ απέδιδε τις ευθύνες εκεί και όπου αναλογούν, όμως η πολιτική είναι μια διαδικασία με πολλές προεκτάσεις και η τήρηση ίσων αποστάσεων είναι μια επιλογή που πιθανόν να θεωρείται ως βοηθητική από τον διεθνή οργανισμό, στην παρούσα φάση των συνομιλιών.

3. Και η αρχική και η μετέπειτα πρόταση της πλευράς μας ήταν εντός των διαπραγματευτικών πλαισίων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η τελευταία μας πρόταση, η οποία όντως χαιρετίστηκε θετικά από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άρση του αδιεξόδου που προήλθε από την άρνηση της άλλης πλευράς να διαπραγματευτεί εντός των προαναφερθέντων διαπραγματευτικών πλαισίων. Η ευέλικτη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, αντιμετώπιζε τις ανησυχίες των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας χωρίς να παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες της δικής μας πλευράς.

4. Όπως απάντησα και στο πρώτο ερώτημά σας, η διαδικασία εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι διαρκής και επίπονη. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μορφή λύσης, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και η οποία φαίνεται ότι αποτελεί τη μόνη διέξοδο εξεύρεσης ειρηνικής διευθέτησης για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy