Κυπριακό: Ριψοκίνδυνο φλερτ

Του

Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Το Κυπριακό βρίσκεται σε δεινή θέση. Δυστυχώς, το ναυάγιο του Κραν Μοντανά έφερε τα πράγματα σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και αυξάνει την επιθετικότητά της. Πέραν των εμπρηστικών δηλώσεων που έρχονται από την Άγκυρα, δυστυχώς το κλίμα επιβαρύνεται με νέες αξιώσεις αλλά και πλήρη σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα και οι πραγματικότητες δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο, που όλα κρέμονται από μια κλωστή σε σχέση με τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν.

Η τεράστια οικιστική και ευρύτερα κατασκευαστική ανάπτυξη στα κατεχόμενα, η τεράστια δημογραφική αλλαγή που συντελείται, καθώς και η πλήρης αμφισβήτηση και απειλή κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυσχεραίνουν ανησυχητικά το κλίμα. Μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων η δική μας πλευρά, αφουγκραζόμενη τα αδιέξοδα, χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία, να ηγηθεί προσπαθειών, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς πρόταξη. Να ζητήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Χωρίς μισόλογα, επικοινωνιακά παιγνίδια και τακτικισμούς. Πολύ επικίνδυνες επίσης είναι και οι συζητήσεις που γίνονται για να συνδέσουν τη γραμμή πλεύσης-λύσης του Κυπριακού με ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Το Κυπριακό είναι γέννημα και θρέμμα σχεδιασμών, συνωμοσιών και επεμβάσεων από το ΝΑΤΟ. Ήταν, είναι και δυστυχώς παραμένει ο κακός δαίμονας της Κύπρου. Διαχρονικά βρισκόταν απέναντι από την Κύπρο και το λαό μας. Ζούμε και βιώνουμε τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών και ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων διαμέσου των δορυφόρων τους. Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται υπό κατοχή, με την Τουρκία να κατέχει το 40% του εδάφους μας και με χιλιάδες πρόσφυγες να διατηρούν ακόμη το όνειρο της επιστροφής στα σπίτια τους. Δυστυχώς, διάφορα δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ να φλερτάρουν και να ερωτοτροπούν με σενάρια ΝΑΤΟϊκής λύσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχτεί μετατροπή της Κύπρου σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών. Εξαιρετικά σοβαρές είναι και οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να συζητά όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου υποταχθούν στους ψυχροπολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αν όλα αυτά συνδέονται με δεσμεύσεις στην κυβέρνηση σε σχέση με τη PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία).

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, το ΑΚΕΛ στέλλει ένα ισχυρό μήνυμα σε ξένους και ντόπιους. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται τα μέχρι σήμερα ψηφίσματα των Ην. Εθνών, τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς κηδεμονεύσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, χωρίς κατοχικό στρατό. Είναι που είναι δύσκολα τα πράγματα, ας μην τα κάνει χειρότερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, αγκυλωμένοι από ιδεολογικές και άλλες δεσμεύσεις. Γνωρίζουμε ότι διατηρούν αυτήν την αγγλοαμερικανική λαγνεία. Ας μην υποθηκεύσουν οριστικά το μέλλον και την προοπτική της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy