Κύπρος-Αυστραλία ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους για τρομοκρατία και ασφάλεια

Την περαιτέρω ενδυνάμωση και επέκταση της συνεργασίας Κύπρου – Αυστραλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ναρκωτικών, μέσω και της προώθησης μιας διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και ο Αυστραλός ομόλογός του Μάικλ Κίναν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως συζήτησαν επίσης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, έναν τομέα στον οποίο η Αυστραλία έχει αναπτύξει καλές πρακτικές, υπογραμμίζοντας πως “η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση της Αυστραλίας επεκτείνεται και βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό” και τίθεται κάτω από ένα νομοθετικό νομικό πλαίσιο, το οποίο θα νομιμοποιεί τα δυο κράτη στο να μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των χωρών που διατηρούν φιλικές σχέσεις για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και ανέφεραν πως συζήτησαν τρόπους για ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου – Αυστραλίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων εγκλημάτων και για το πώς μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στις ήδη ισχυρές σχέσεις των δυο χωρών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου είπε πως συζήτησαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα τα οποία απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και την Κυβέρνηση της Αυστραλίας. “Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ειδικότερα τη μετάβαση ξένων μαχητών στο πεδίο των μαχών στην περιοχή της Συρίας και τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από τα θέματα αυτά και τον εντοπισμό πολιτών της Αυστραλίας οι οποίοι πιθανόν να χρησιμοποιούν την Κύπρο για να μεταβούν στη συγκεκριμένη περιοχή”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως ο κάθε Υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του και αντάλλαξαν πληροφορίες όσον αφορά τη δυνατότητα διεύρυνσης και βελτίωσης του τρόπου αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Πρόσθεσε εξάλλου πως έχουν επισημάνει το γεγονός ότι η εξέλιξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή της Συρίας δυνατόν να οδηγήσει πολίτες οι οποίοι έχουν μεταβεί στην περιοχή αυτή να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους. “Για αυτό κρίναμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση διεύρυνση των δυνατοτήτων της μεταξύ μας συνεργασίας για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “για το σκοπό αυτό καθώς επίσης και για τη συνεργασία μας σε άλλα ζητήματα όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση, την εμπορία ναρκωτικών έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας την οποία θα προωθήσουμε άμεσα μέσω της διπλωματικής οδού”.

“Περαιτέρω συζητήσαμε θέματα που άπτονται της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως διαπίστωσαν πως “επιβάλλεται όπως ειδικότερα στα θέματα αστυνομικής συνεργασίας επεκτείνουμε τη συνεργασία μας ίσως ακόμα και με τη συγκρότηση διμερών συμφωνιών”.

Είπε πως συζήτησαν και για τα θέματα διαφθοράς, επισημαίνοντας πως η Αυστραλία είναι μια χώρα η οποία έχει αναπτύξει καλές πρακτικές και εφαρμογές γύρω από τα θέματα αυτά. “Έχει μια νομοθεσία γύρω από τα αυτά τα ζητήματα τόσο σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς, όσο και σε σχέση με τη συγκέντρωση πληροφοριών όπως είναι η προστασία πληροφοριοδοτών (whistleblowers) και για τα οποία το Υπουργείο μας εργάζεται κατά προτεραιότητα”, ανέφερε.
Σημείωσε πως “ενημερώσαμε για την εθνική στρατηγική την οποία πρόσφατα έχουμε εξαγγείλει και ζητήσαμε να έχουμε μια συνεργασία καθόσον αφορά την εφαρμογή καλών πρακτικών και νομοθετικών μέτρων τα οποία έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει στην Αυστραλία”.

Ο Αυστραλός Υπουργός ανέφερε πως η συζήτησή τους κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. “Αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο περιβάλλον σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια επί του παρόντος ως αποτέλεσμα των γεγονότων ειδικότερα στη Συρία”, σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του συνόλου του πολιτισμένου κόσμου, περιλαμβανομένων της Αυστραλίας και της Κύπρου.

Είπε πως δημοκρατίες και χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις πρέπει να εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση αυτής της απειλής και πως “το πράττουμε αυτό συνεχίζοντας να επεκτείνουμε την πολύ καλή συνεργασία μας, συνεχίζοντας να βρίσκουμε νέους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και συνεχίζοντας να βρίσκουμε νέους τρόπους με τους οποίους να μοιραζόμαστε τις πληροφορίες”. Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις που είχαν σήμερα το πρωί θα επιτρέψουν και στις δυο χώρες να το πράξουν αυτό.

Επεσήμανε ακόμη πως ήταν πολύ χρήσιμο το ότι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι δυο χώρες μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων εγκλημάτων, και για το πώς μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στις ήδη ισχυρές σχέσεις τους.

Εξέφρασε ικανοποίηση που μοιράστηκε με τον Κύπριο ομόλογό του τις προσεγγίσεις της Αυστραλίας επί αυτών των ποινικών και νομικών θεμάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια, καθώς και την προσέγγιση της χώρας του στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy