Κύπρος, ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις ανισότητες

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Στις 26 του Απρίλη η Κομισιόν παρουσίασε σχέδια εκθέσεων αναφορικά με τον κοινωνικό πυλώνα, θεωρώντας πως αποδίδει στις δεσμεύσεις της για μια κοινωνική αλλαγή στην ΕΕ. Το σχόλιο του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου πως η ΕΕ «Έχασε την τελευταία της ευκαιρία να είναι αξιόπιστη» αποδίδει ακριβώς τα αποτελέσματα που έφερε η πρόταση της για τον κοινωνικό πυλώνα. Αφορά μόνο την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για επιπλέον μέρες άδειας πατρότητας, ενώ επιτρέπει εργασία μερικής απασχόλησης σε γονείς μέχρι τα παιδιά τους να φτάσουν την ηλικία των 12 χρόνων. Καλοδεχούμενες οι προτάσεις αυτές, αλλά δεν αποτελούν λύσεις ούτε ενάντια στην ανεργία ούτε και υπέρ της πραγματικής ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους.

Αντί να κάνει προτάσεις για μείωση της ανεργίας, θεωρεί πως η λύση είναι η υποχρεωτική μετανάστευση των νέων. Αυτό το βαφτίζει κινητικότητα. Αντί να γίνονται προτάσεις για μόνιμες δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και δυνατό κοινωνικό κράτος, προωθούνται πολιτικές καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ της ΕΕ και οι επι τόπου συνοδοιπόροι τους επιμένουν στις νεοφιλελεύθερες συνταγές και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα μέσα από το σύμφωνο σταθερότητας εγκλωβίζουν τους λαούς σε λιτότητα και μνημόνια.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ δεν ακολουθεί μόνο αυτές τις πολιτικές πίεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα κάτω. Τις θεωρεί και μανιφέστο της.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα διατάγματα για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ο οικονομικός στραγγαλισμός των εργαζομένων με τελευταίο παράδειγμα τους νοσηλευτές είναι μόνο κάποια από τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν αυτή την πενταετία. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Μέσα από το μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης η Κύπρος έχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη (9,2%) υποαπασχολούμενων, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους να έχουν μόνιμη θέση εργασίας, εργάζονται αναγκαστικά με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας. Νέοι υποαπασχολούνται σε πρακτικές ασκήσεις μέχρι και για 2 ολόκληρα χρόνια χωρίς να τους προσφερθεί μόνιμη εργασία. Ο δείκτης της εισοδηματικής ανισότητας αυξήθηκε κατα 5% από το με την εξέλιξη της ανισότητας στην Κύπρο να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη και η χειρότερη από όλες τις χώρες που τους επιβλήθηκε μνημόνιο. Το εισόδημα της εργασίας, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 20%.

Η ανεργία παρέμεινε στο πολύ ψηλό 14,3% (στατιστικά της Eurostat Δεκέμβρης 2016) ενώ στους νέους κορυφώνεται στο 32,8% (πάλι σύμφωνα με τα στατιστικά της Eurostat Δεκέμβρης 2016).

Οι δείκτες σχετικά με τον κίνδυνο της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό χειροτέρευσαν. Οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται συνεχώς και η φτώχεια των εργαζομένων αυξήθηκε. Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν μειωμένες. Η εισοδηματική ανισότητα έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας. Ο τομέας της υγείας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα που περιορίζει την πρόσβαση σε κατάλληλη και αποτελεσματική περίθαλψη. Την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν ότι οι δείκτες και οι αριθμοί ευημερούν, ο λαός φτωχοποιείται.

Κατα συνέπεια, το success story που διακηρύσσει συνεχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και τον τερματισμό του μνημονίου, αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες και το μεγάλο κυπριακό κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι δεν είδαν τίποτα άλλο εκτός από την μέιωση των δικαιωμάτων, της ασφάλισης και της οικονομικής τους επιφάνειας. Δεν είδαν τίποτα άλλο παρά αύξηση των ανισοτήτων, του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η κυβέρνηση μαζεύει πλεονάσματα για να φαίνονται θετικοί οι οικονομικοί δείκτες. Και αντί να επενδύει σε έργα ανάπτυξης συνεχίζει τη λιτότητα. Τώρα προεκλογικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε ξανά τις περιοδείες και επαναλαμβάνει τα «δεσμεύομαι» για έργα που δεν έγιναν την πενταετία.

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας και των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή, κοινωνική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

*ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy