Κυριάκος Ταμανάς: Μην ξεχνάτε ποιοι είστε και τι υπηρετείτε

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΜΑΝΑΣ

Μην ξεχνάτε ποιοι είστε και τι υπηρετείτε

Στη Μόσχα για σπουδές πήγα το 1978 μετά που τέλειωσα τη στρατιωτική μου θητεία στην Εθνική Φρουρά. Το να σπουδάσω τέχνες για μένα ήταν το μεγάλο όνειρό μου. Πάντοτε από παιδική ηλικία αφού άρχισα να ζωγραφίζω από 10 χρονών.

Νεαρός μαθητής δημοτικού σχολείου στην ηλικία των 10 χρονών μας πήραν εκδρομή στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και όταν τους είδα να ζωγραφίζουν τις εικόνες δεν ξεκολλούσα από το τριπόδι τους.Είχα μαγνητιστεί και πάντοτε θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί να χαζεύω με τις ώρες τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες όταν η μάνα μου με έπαιρνε στην εκκλησία.

Ζωγράφιζα πάνω σε ό,τι έβρισκα, κεραμίδια, ξύλα, μάρμαρα κ.α. Ημουνα πάντα ο ζωγράφος της τάξης, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο στρατό, στη μοίρα του Πυροβολικού, παντού.

Το κοινό όλων μας που σπουδάσαμε στο Σούρικοφ είναι η αγάπη μας προς την Κύπρο, τα ήθη και τα έθιμά της, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις, τους αγώνες και τα ιδανικά του Ελληνισμού και του ανθρώπου. Μας απασχολούν τα μεγάλα ερωτήματα της φιλοσοφίας, της τέχνης, της ζωής και του θανάτου, το αθάνατο της ψυχής και η μύηση αλλά και η υπηρεσία προς μια μεγάλη τέχνη στην οποία όλοι υποκλίθηκαν με σεβασμό και συνέπεια αλλά και υπηρετήσαν αντάξια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δεν μπορώ να πω πως έλειψε, ίσως και ο ανταγωνισμός και κάποτε και η αντιπαράθεση μεταξύ μας αλλά πάντοτε στα πλαίσια της αξιοπρέπειας και της ευγενούς άμιλλας. Φεύγοντας από το Σούρικοφ μας έλεγαν αποχαιρετώντας μας: «Μην ξεχνάτε ποιοι είστε και τι υπηρετείτε, έστω κι αν θα ζωγραφίσετε και το πιο πρόχειρο σχέδιό σας».

Θέλω να κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους μου και σ’ αυτούς που μου έδωσαν -άλλος λίγο, άλλος πιο πολύ- αυτό που αγάπησα και αγωνίστηκα για να πραγματοποιήσω το όνειρο, την αγάπη μου για την τέχνη την οποία υπηρέτησα και θα υπηρετώ με σύνεση και συνέπεια μέχρι τέλους της ζωής μου την τέχνη και τον άνθρωπο.

Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την προσωρινή έκθεση με τίτλο Πρώτη Γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών της Ακαδημίας Κάλων Τεχνών Σούρικοφ Μόσχας. Η πρώτη γενιά αποφοίτων αποτελείται από τους Ανδρέα Χαραλάμπους, Χρίστο Φουκαρά, Μαριάμ Σουχάνοβα – Φουκαρά, Χαμπή Τσαγγάρη, Ανδρέα Μακαρίου, Κυριάκο Ταμανά και Γιώργο Γαβριήλ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25/01/17

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy