Κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας και της Μιανμάρ

Περιοριστικά μέτρα σε 11 πρόσωπα που κατέχουν επίσημες θέσεις και ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα, αποφάσισε να επιβάλει σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, σε συνέχεια των συμπερασμάτων της 28ης Μαΐου. Επιπλέον το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε 7 πρόσωπα λόγω της κατάστασης στη Μιανμάρ.

Όπως σημειώνεται και στα συμπεράσματα, οι εκλογές της 20ής Μαΐου 2018 στη Βενεζουέλα δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και το αποτέλεσμά τους δεν διαθέτει αξιοπιστία, δεδομένου ότι η εκλογική διαδικασία δεν διασφάλισε τις αναγκαίες εγγυήσεις ώστε να είναι δημοκρατικές και με τη συμμετοχή όλων. Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ ζητούσε επίσης τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα δημοκρατικά πρότυπα και τους συνταγματικούς κανόνες της Βενεζουέλας.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ επανέλαβε ότι απαιτείται ο σεβασμός όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών, ιδιαίτερα της εθνικής συνέλευσης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά παραμένουν ουσιώδη σημεία βάσει των οποίων η ΕΕ θα προσαρμόσει την πολιτική της.

Η σημερινή απόφαση ανεβάζει στους 18 τον συνολικό αριθμό των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα. Στις 22 Ιανουαρίου 2018, το Συμβούλιο περιέλαβε για πρώτη φορά στον κατάλογο 7 αξιωματούχους της Βενεζουέλας που εμπλέκονται στη μη τήρηση των δημοκρατικών αρχών ή του κράτους δικαίου και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε 7 πρόσωπα λόγω της κατάστασης στη Μιανμάρ. Πρόκειται για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε αξιωματούχους του στρατού (Tatmadaw), της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας της Μιανμάρ/Βιρμανίας, οι οποίοι προστέθηκαν στον κατάλογο επειδή συμμετείχαν σε θηριωδίες και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ροχίνγκια ή συνδέονταν με αυτές, στην πολιτεία Rakhine κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται δολοφονίες, σεξουαλική βία και η συστηματική πυρπόληση σπιτιών και κτιρίων των Ροχίνγκια.

Στις 26 Απριλίου 2018 το Συμβούλιο παρέτεινε και ενίσχυσε το εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Μιανμάρ/Βιρμανίας και απαγόρευσε την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στον στρατό της Μιανμάρ/Βιρμανίας καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία. Θέσπισε επίσης νομικό πλαίσιο για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων από τις ένοπλες δυνάμεις (Tatmadaw) και τη συνοριοφυλακή της Μιανμάρ, το οποίο θα επιτρέψει την επιβολή ατομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που τα εγκλήματα εξακολουθήσουν να παραμένουν ατιμώρητα.

Όπως ανέφερε στα συμπεράσματά του της 26ης Φεβρουαρίου 2018, το Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση της Μιανμάρ/Βιρμανίας και τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την υποχρέωση λογοδοσίας στη Μιανμάρ/Βιρμανία, μεταξύ άλλων και στις πολιτείες Rakhine, Kachin και Shan. Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στη Μιανμάρ/Βιρμανία και θα επανεξετάζει συνεχώς την απόφασή του, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής περαιτέρω στοχευμένων περιοριστικών μέτρων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy