Κλιμακώνεται η κατάσταση στο Ιράν – Aιματηρές διαδηλώσεις και κόντρα Τραμπ – Ροχανί (Βίντεο)

Ξέσπασμα οργής, αλλά και βίας στο Ιράν, καθώς τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Στους δέκα ο αριθμός των νεκρών με την ένταση να κλιμακώνεται, παρά την έκκληση για ηρεμία από τον πρόεδρο Ροχανί.

«Οι κάτοικοι του Ιζέχ διαδήλωσαν όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά των οικονομικών δυσκολιών και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πολλοί τραυματίσθηκαν. Δεν γνωρίζω εάν τα πυρά προέρχονταν από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης, ή των διαδηλωτών» σημείωσε ο τοπικός βουλευτής Χενταγιατολάχ Χαντεμί.

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντορούντ, όπου υπήχαν δύο νεκροί και την Παρασκευή.

Ο έπαρχος της πόλης σημείωσε στο κρατικό δίκτυο της τηλεόρασης ότι «Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν».

Κατά τον ίδιον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Ροχανί: Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους»

iran

Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους» που αποτελούν «μία μικρή μειονότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έπειτα από τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Παρά την έκκληση για ηρεμία του προέδρου Χασάν Ροχανί, σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του Παν/μιου.

Παρόμοιες εικόνες, με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημοσίων κτηρίων, τραπεζών, αλλά και περιπολικών της αστυνομίας, μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ιδίως στο Κερμανσάχ, τον Σαχινσάρ, το Τακεστάν, το Ζανζάν και το Ιζέχ.

Τραμπ: Καιρός για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν!

trump_6

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν: «Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Ομπάμα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό». 

 

Πληροφορίες από euronews.com, efsyn.gr, left.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy