Κλείνουν τα μάτια σε παρανομία επτά χρόνων

Επιστολή-καταπέλτης πολιτών στον Υπουργό Εσωτερικών για τα γήπεδα futsal της Ανόρθωσης

 

Την απαράδεκτη ανοχή της κυβέρνησης απέναντι σε μια παρανομία που συνεχίζεται για επτά συναπτά έτη και προκαλεί ανυπόφορη ταλαιπωρία σε πολίτες, καταγγέλλει ομάδα δημοτών από τη Λάρνακα. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τα γήπεδα futsal της Ανόρθωσης στη Λάρνακα, τα οποία έχουν ανεγερθεί παράνομα σε κατοικημένη περιοχή και έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση συνεχούς οχληρίας για τους περιοίκους. Όπως πληροφορούμαστε, ομάδα κατοίκων της περιοχής επανήλθε με επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, καταγγέλλοντας ότι η λειτουργία της παράνομης εγκατάστασης συνεχίζεται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι πρόκειται να τερματιστεί με μετακίνηση των γηπέδων και της υποστηρικτικής υποδομής σε άλλο χώρο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η τελευταία παράταση χρήσης των γηπέδων futsal έληξε από τις 31 Μαΐου 2017, ωστόσο, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, η κατάσταση παραμένει ως έχει χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη. Οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι της περιοχής πέριξ του γηπέδου της Ανόρθωσης αποτάθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικών στις 12 Ιουλίου και επανήλθαν με δεύτερη επιστολή στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

«Επειδή εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας και δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό, σας καλούμε να εφαρμόσετε το νόμο και ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να πράξετε το καθήκον σας πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες ή εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων. Όπως γνωρίζετε, η τελευταία παράταση χρήσης των παράνομων γηπέδων futsal και των συναφών εγκαταστάσεων της Ανόρθωσης έληξε στις 31 Μαΐου 2017», τονίζουν οι παραπονούμενοι καταγγέλλοντας ότι παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των εγκαταστάσεων σε άλλο χώρο στην περιοχή Μακένζι, ο οποίος παραχωρήθηκε στο σωματείο Ανόρθωση για το σκοπό αυτό, όχι μόνο δεν προωθείται η μετακόμιση αλλά γίνονται εργασίες συντήρησης στα υφιστάμενα γήπεδα, κάτι που δείχνει ότι θα παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον. Εκτός από την αμέλεια ή αδιαφορία στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, παραβιάζεται και δικαστικό διάταγμα αναστολής λειτουργίας των γηπέδων μέχρι την εκδίκαση αγωγής για οχληρία, το οποίο εξασφάλισαν οι κάτοικοι, κάτι που επίσης τίθεται υπόψιν του αρμόδιου υπουργού. «Θεωρούμε απαράδεκτο και εκτός κάθε λογικής το γεγονός ότι το κράτος και οι θεσμοί, δεν σέβονται διατάγματα και νόμους εδώ και επτά χρόνια. Όχι μόνο ανέχονται την παρανομία, την επιβραβεύουν και τη συντηρούν διαιωνίζοντας τα προβλήματα και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής απλών πολιτών για τους οποίους οι πάντες από τηλεοράσεως κόπτονται», καταγγέλλουν με οργίλο ύφος οι παραπονούμενοι κάτοικοι τονίζοντας ότι το μόνο που ζητούν είναι η εφαρμογή του νόμου.

 

Σφυρίζει αδιάφορα το Υπουργείο Εσωτερικών

Χαρακτηριστικό της ανοχής, της αδιαφορίας αλλά και του εμπαιγμού από πλευράς κυβέρνησης προς τους περιοίκους είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρούνται συνεχώς παρατάσεις επί παρατάσεων στο σωματείο για να μετακινηθεί, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύεται καμία πραγματική βούληση τερματισμού της παρανομίας.

Μετά από έντονα διαβήματα των κατοίκων για την οχληρία, το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2014, παραδεχόμενο τις παρανομίες, αποφάσισε τον τερματισμό της μίσθωσης του τουρκοκυπριακού τεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το προπονητικό κέντρο της Ανόρθωσης. Στη συνέχεια όμως και μετά από παρασκηνιακές ενέργειες αποφάσισε την επαναφορά της ισχύος της σύμβασης μίσθωσης.

Τα γήπεδα αυτά έχουν ανεγερθεί σε μέρος τουρκοκυπριακού τεμαχίου γης που ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών παραχώρησε με εκμίσθωση στο σωματείο ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως βοηθητικά γήπεδα προπόνησης. Το σωματείο υπενοικίασε το τεμάχιο σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία τον Οκτώβριο του 2011 ανήγειρε 4 γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου (γήπεδα Futsal), κυλικείο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Τα γήπεδα αυτά χρησιμοποιούνται από τις ακαδημίες του σωματείου και ακολούθως ενοικιάζονται στο κοινό από την ιδιωτική εταιρεία που τα ανήγειρε και τα διαχειρίζεται.

Όπως έχει αποκαλύψει η “Χ” και επιβεβαίωσε το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, τα γήπεδα ανεγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομα, χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και κατά παράβαση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας το οποίο ρητώς απαγορεύει τη λειτουργία μίνι γηπέδων ποδοσφαίρου εντός οικιστικών περιοχών ακριβώς διότι από τη φύση και τη χρήση τους προκαλούν οχληρία.

Από την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προβεί σε σειρά διαβημάτων καταγγέλλοντας ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τη λειτουργία των γηπέδων σε απαγορευτικές ώρες για την κοινή ησυχία.

 

Τάσος Περδίος

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy