Κληρονομιά της ανθρωπότητας, όχι των δημοτικών ταμείων

Του Τάσου Περδίου

«Ο άνθρωπος είναι δημιουργός αλλά και διαμορφωτής του δικού του περιβάλλοντος, το οποίο εξασφαλίζει φυσική τροφή και του δίνει τη δυνατότητα διανοητικής, ηθικής, κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης. Στην εποχή μας, η ικανότητα του ανθρώπου να μεταμορφώνει το περιβάλλον του, αν χρησιμοποιηθεί με σοφία μπορεί να φέρει σε όλους τους λαούς του κόσμου τα οφέλη της ανάπτυξης και τη δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ή αχρείαστα όμως, η ίδια δύναμη μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στα ανθρώπινα όντα και στο ανθρώπινο περιβάλλον. Βλέπουμε γύρω μας αυξανόμενα στοιχεία ανθρωπογενούς ζημιάς σε πολλές περιοχές της γης. Επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης στο νερό και στον αέρα, τεράστιες και ανεπιθύμητες διαταράξεις της οικολογικής ισορροπίας, καταστροφή αναντικατάστατων πόρων και φοβερή ανεπάρκεια, η οποία προκαλεί κακό στη φυσική, πνευματική και κοινωνική υγεία του ανθρώπου».

Είναι απόσπασμα της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον του 1972, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 26 βασικές αρχές για τη διατήρηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αρχή 2 δηλώνει: «Οι φυσικοί πόροι της γης, συμπεριλαμβανομένων του αέρα, του νερού, της ξηράς, της χλωρίδας και της πανίδας και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων φυσικών οικοσυστημάτων πρέπει να διαφυλαχθεί για το καλό των σημερινών και των μελλοντικών γενεών μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και διαχείριση του περιβάλλοντος».
Ξέρω ότι για πολλούς αυτά είναι ψιλά γράμματα. Προφανώς αυτό ισχύει και για τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Παραλιμνίου που έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν με τις μπουλντόζες μια από τις πιο αγνές και περιβαλλοντικά πλούσιες περιοχές του τόπου.

Μια πραγματικά σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία θα «τσάκιζε» τέτοιο όργιο αυθαιρεσίας εν τη γενέσει του. Θα έθετε τέρμα σε αυτό το απροκάλυπτο έγκλημα κατά της φύσης. Θα έστελνε εμπράκτως το μήνυμα ότι το φυσικό περιβάλλον είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας και όχι των εισπρακτόρων στα ταμεία του οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας.

Μια ευνομούμενη Πολιτεία θα διερωτάτο τουλάχιστον εάν μια Αρχή, με θητεία πέντε χρόνων, αντλεί νομιμοποίηση να δημιουργεί γκροτέτσκ τετελεσμένα επί του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από μια πορεία εκατομμυρίων χρόνων. Μια κανονική Πολιτεία θα έθετε τις αρμόδιες αρχές της ενώπιον των ευθυνών τους.

Ο κ. Πυρίλλης ψηφίστηκε από 4.563 ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν νομίζω να υπάρχει νόμος ο οποίος νομιμοποιεί ότι μια χούφτα ανθρώπων μπορούν να εξουσιοδοτήσουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο ανήκει σε όλους μας. Αλλά αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy