Κληρονομούνται τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι τα δεδομένα χρηστών του Facebook αποτελούν κληρονομιά μετά θάνατον

Μία σημαντική μάχη κατά του Facebook κέρδισαν οι γονείς ενός νεαρού κοριτσιού που έχασε τη ζωή του προ έξι ετών. Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι… κληρονομικώς έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του παιδιού τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας τους έτσι να διαλευκάνουν τον θάνατό.

Το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε τους γονείς, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου του Βερολίνου που είχε αποφανθεί πως το Facebook δικαιούται να μην δώσει πρόσβαση τον λογαριασμό που διατηρούσε το κορίτσι λόγω του απόρρητου των επικοινωνιών.

Το 14χρονο κορίτσι είχε πέσει στις ράγες του μέτρο, χάνοντας τη ζωή της, και έκτοτε οι γονείς της προσπαθούν να μάθουν αν ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία ή ατύχημα. Σύμφωνα με την DW, οι δημοσιεύσεις της στο Facebook θα μπορούσαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Όταν η μητέρα της επιχείρησε να συνδεθεί στον λογαριασμό όμως, διαπίστωσε πως το Facebook είχε ήδη κλείσει τη σελίδα, λόγω του θανάτου. Τότε ξεκίνησε η δικαστική μάχη.

Ο αμερικάνικος κολοσσός επιτρέπει στους χρήστες του να αποφασίσουν την τύχη του λογαριασμού τους σε περίπτωση θανάτου, όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο δίνει κληρονομικά δικαιώματα. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι πως στην πρώτη δεν μπορείς να συνδεθείς στον λογαριασμό για να ανακτήσεις περιεχόμενο, ενώ στη δεύτερη όποιος έχει τους κωδικούς έχει όλα τα δικαιώματα που θα είχε ο χρήστης, αν ήταν εν ζωή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy