Κόκκινες γραμμές από τα κόμματα ενόψει της πρότασης της κυβέρνησης

ΑΚΕΛ: Προστασία κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χθες η συζήτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τα κόμματα να θέτουν ξανά τις κόκκινες γραμμές τους ενόψει της πρότασης την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για το σχέδιο Εστία και τις αλλαγές στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης. Το σύνολο των κομμάτων αποτίμησε θετικά το έργο του φορέα, σημειώνοντας ότι συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή Άριστου Δαμιανού επεσήμανε ότι γενικά στο σύστημα παρατηρείται μείωση των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης αναφερόμενος στην πρόταση που ετοιμάζει το Υπ. Οικονομικών, διαμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στην προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης καθώς και ότι δεν θα αποδεχτεί περαιτέρω «φιλελευθεροποίηση» του πλαισίου των εκποιήσεων. «Θα αναμένουμε να δούμε με ευθύνη της κυβέρνησης μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατά πόσο η φιλοσοφία αυτής της πρότασης θα συνάδει με τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ονούφριος Κουλά του ΔΗΣΥ είπε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα «παραθυράκια» στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αφού, όπως ανέφερε, αυτά τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κάποιους. Επίσης όσον αφορά τον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραδέχτηκε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί από προηγουμένως, προσθέτοντας ότι «μας πρόλαβαν οι εξελίξεις, όταν το πρόβλημα ήταν ήδη τεράστιο».

Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων επανέλαβαν και αυτοί τις θέσεις τους, όπως εκφράστηκαν μετά την προχθεσινή σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να καταθέσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας προκαταρκτική πρόταση για το σχέδιο Εστία και τις αλλαγές που σχεδιάζει στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ακολούθως θα συνέλθει η τεχνική επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, την Κεντρική Τράπεζα, το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, με στόχο να καταλήξει σε πρόταση εντός 2-3 μηνών. Τ

ο χρονικό ορόσημο για το Εστία είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, όταν θα πρέπει να ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΣΚΤ, και για τις υπόλοιπες αλλαγές το επόμενο διάστημα αφού βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση προσομοίωσης (stress test) των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Σχέδιο δράσης για αλλαγές που απαιτούνται από Υπ. Αφερεγγυότητας

Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ετοίμασε σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης.

Μάλιστα όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιώργος Καροτσάκης ήδη τέθηκε σε εφαρμογή η υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο αφορά τη γενικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας σε σχέση με τροποποιήσεις που απαιτούνται να γίνουν σε νομοθεσίες ή και εισαγωγή νέων κανονισμών και την προώθηση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy