«Κόκκινο» στην πρόταση Αβέρωφ

«Κόκκινο» έδειξε στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές άδειες η νομική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει μέσα από τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αντιτίθεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο άρα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Οπως επισημαίνεται στην γνωμάτευση την οποία κατέχει η «Χαραυγή» η ουσία της πρότασης νόμου συνίσταται στο ότι αιτητής πολεοδομικής άδειας ο οποίος δεν συμφωνεί με την εφαρμογή οποιασδήποτε από τις εισηγήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής πρέπει να μπορεί να αιτηθεί από την Πολεδομική Αρχή η οποία και πρέπει να είναι υποχρεωμένη να το πράξει να παραπέμψει το θέμα έστω και αν η ίδια συμφωνεί με τις εισηγήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής στην Υπουργική Επιτροπή προς απόφαση. Η Νομική Υπηρεσία διαπιστώνει επίσης όπως και άλλοι εκπρόσωποι κρατικών αρχών ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου εισάγει διαδικασία η οποία στην ουσία παρακάμπτει ή και αναιρεί το ρόλο της Περιβαλλοντικής Αρχής η οποία είναι ως εκ της πραγματογνωμοσύνης της αρμόδια για την έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης.

Επίσης μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η υποχρέωση που επιβάλλει η οδηγία για πλήρη και έγκαιρη περιβαλλοντική εκτίμηση παρακάμπτεται υπό την έννοια ότι αφήνεται στην κρίση της Υπουργικής Επιτροπής το κατά πόσο το περιεχόμενο της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης θα υιοθετηθεί ή όχι σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αιτητής διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής. Αξίζει να σημειωθεί αφενός ότι η Υπουργική Επιτροπή ως εκ της φύσης της δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο που έχει η αρμόδια για το περιβάλλον αρχή ως εκ της επιστημονικής αποστολής και αφετέρου ο ενδιαφερόμενος αιτητής ως εκ της θέσης του ως ιδιώτης που έχει εγγενή συμφέροντα από την έγκριση της αίτησης του δεν μπορεί ούτε αυτός να εκπληρώσει την επιστημονική αποστολή της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή η πρόταση προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των αρμόδιων φορέων του κράτους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος επεσήμανε ότι η πρόταση αυτή δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Αδάμος Αδάμου εξέφρασε την άποψη ότι η προταση αντικειται στο ευρωπαικό κεκτημένο. Μάλιστα είχε αναφέρει πως εαν η απόφαση της νομικής υπηρεσίας είναι ότι η πρόταση αντίκειται στο ευρωπαικό κεκτημένο, η συζήτηση της στην επιτροπή, σταματά.

Eλένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy