Κόλαφος με διπλωματική γλώσσα

Του Τάσου Περδίου

Την περασμένη Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο εξέδωσε μια ανακοίνωση.  Αναφερόταν στα συμπεράσματα της εξεταστικής αποστολής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Η Επιτροπή Αναφορών, να θυμίσω, βρέθηκε στη Λάρνακα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 μετά από παράπονα ομάδων πολιτών για την εγκατάσταση εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι Λάρνακας. Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το λιμάνι και στη συνέχεια διήλθαν την περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου.  Τώρα ήρθε η ώρα των συμπερασμάτων και των συστάσεων, οι οποίες αναφέρονται στην ως άνω ανακοίνωση.

Στην πολιτική σε αυτό το επίπεδο οι θέσεις πολλές φορές δεν εκφράζονται ευθέως αλλά με διπλωματική γλώσσα και στα πλαίσια των θέσμιων. Διαβάστε λοιπόν σε εισαγωγικά τι είπε η Επιτροπή και εκτός εισαγωγικών τι ήθελε να πει η Επιτροπή:

1. «Οι Ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές Αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμφιλεγόμενων δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου, ιδίως από τη στιγμή που εκκρεμεί, εδώ και 17 χρόνια, απόφαση απομάκρυνσής τους».  Δηλαδή εδώ και 17 χρόνια έχετε ξεπεράσει κάθε όριο.

2. «Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τις Αρχές να κοινοποιήσουν στους κατοίκους της περιοχής και στους επηρεαζόμενους δήμους μια ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία η διαδικασία απομάκρυνσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί». Δηλαδή σταματάτε να κοροϊδεύετε τον κόσμο.

3. «Η Επιτροπή Αναφορών υπογραμμίζει τη σημασία του ενισχυμένου δημόσιου διαλόγου επί του θέματος». Όπερ μεθερμηνευόμενον, δεν υπήρξε διάλογος επί του θέματος.

4. «Συστήνεται επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις μελλοντικές αναπτυξιακές στρατηγικές για το λιμάνι της Λάρνακας, τη γειτονική Αραδίππου και άλλες “συναφείς περιοχές”». Με λίγα και απλά λόγια, όσα έγιναν στο λιμάνι της Λάρνακας και στην Αραδίππου έγιναν χωρίς διαφάνεια.

5. «Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει επίσης να διασαφηνίσουν τους όρους της πρόσφατης ανανέωσης της άδειας για τις διευκολύνσεις στο λιμάνι της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα τη φύση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων». Δηλαδή οι όροι της ανανέωσης είναι ασαφείς και κανείς δεν γνωρίζει ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται.

6. «Τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ δεσμεύονται να παρακολουθούν τις αιτήσεις των πολιτών για ανάληψη δράσης σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας στην Αραδίππου και κατά την απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου, αν αυτές προχωρήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς τα σχέδια που υπέβαλαν οι εθνικές Αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της εξεταστικής αποστολής». Δηλαδή, αν άλλα μας είπατε και άλλα κάνετε, εδώ θα είμαστε.

Αν αυτό δεν είναι κανονικό σφάξιμο με το γάντι, τότε τι ακριβώς είναι;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy