Κολλήσαμε… με το Σταυρό του Νότου

Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες διασκευές κι αν γίνουν ο δίσκος συνεχίζει να θεωρείται, αν όχι ο ωραιότερος, αλλά από τους ωραιότερους της ελληνικής μουσικής

Τον χαρακτήρισαν ερμηνευτή εξαιρετικών δυνατοτήτων, με ευρεία γκάμα τραγουδιών, που σέβεται και αναδεικνύει ό,τι έχει τραγουδήσει. Και δεν έχουν άδικο. «Ο Σταυρός του Νότου», 37 χρόνια μετά, παραμένει, αν όχι η ωραιότερη, μία από τις ωραιότερες δισκογραφικές δουλειές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα -όσες διασκευές κι αν δέχθηκε- και ο Γιάννης Κούτρας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις διαχρονικές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, αφού ολοένα και αυξάνονται οι ακροατές του δίσκου.

Ο Γιάννης Κούτρας βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Κύπρο για δύο συναυλίες – αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Από τα στούντιο του «Αστρα» και τα μικρόφωνα της εκπομπής «Στου τραγουδιού τον ίσκιο» μας ταξίδεψε στο παρελθόν και στη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, μίλησε για φίλους που “έφυγαν” αλλά και για ανθρώπους με τους οποίους η φιλία και η συνεργασία παραμένει σταθερή αξία.

Ο πρώτος, πάντως, που διαψεύστηκε για την πορεία της δισκογραφικής δουλειάς «Ο Σταυρός του Νότου», ήταν ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας. Ισως η γλώσσα του Καββαδία, που για πολλούς απωθούσε το κοινό, να ήταν η αιτία. Κι έλεγε στον Μικρούτσικο: «Θα κάνεις μια αποτυχία» ή «Ο δίσκος δεν θα πουλήσει»…

Η γλώσσα του Καββαδία ήταν όντως ένα πρόβλημα. Πόσοι την καταλάβαιναν; Κι όμως έγινε η δεύτερη γλώσσα των Ελλήνων, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Ακόμα και ο νεαρός τότε Γιάννης Κούτρας προσπαθούσε να παρακολουθήσει τα τραγούδια και τη γλώσσα τους. Ο Μικρούτσικος τον παρακινούσε να είναι κοντά στη γλώσσα αυτή. «Παρόλα αυτά, τώρα είμαι πιο κοντά στη γλώσσα του Καββαδία.

Τώρα τον γνωρίζω καλά», έλεγε την περασμένη Δευτέρα στον Γιώργο Σιεχερλή ο Γιάννης Κούτρας. Ο Καββαδίας, ίσως λίγοι το ξέρουν, δεν ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες τις οποίες περιγράφει στα τραγούδια του. «Εφτιαχνε ιστορίες και από όσα άκουγε στον ασύρματο, στο μικρό δωματιάκι του.

Δεν ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες που περιγράφει στα τραγούδια του», λέει ο Γ. Κούτρας και στο σημείο αυτό θυμάται τα λόγια του Χρίστου Θηβαίου: «Εσύ, ο Νίκος Καββαδίας και ο Θάνος Μικρούτσικος, κόψατε τα χέρια σας ένα βράδυ στο σπίτι του Μικρούτσικου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα ενώσατε στον καρπό και γίνατε αδελφοποιτοί. Κάποιος πρέπει να συνεχίζει πάντα το ταξίδι, έφυγε ο Καββαδίας το συνεχίζει ο επόμενος, θα φύγει κάποιος άλλος, θα συνεχίζει ο επόμενος. Αν φύγετε και οι τρεις θα τελειώσει το έργο…».

Πώς εισπράττει ο Γ. Κούτρας, μετά από τόσα χρόνια την αγάπη του κοινού; Αυτά τα τραγούδια έχουν ταυτιστεί με τη φωνή του. Τι σημαίνει αυτό; «Ο,τι κολλήσαμε με αυτά… μου αρέσανε πολύ εκείνα τα τραγούδια». Πατάς Μικρούτσικος βγαίνει Καββαδίας. Πατάς Κούτρας βγαίνει Καββαδίας. Αυτό δεν το ενοχλεί; Το απολαμβάνει, λέει ο ίδιος. Και δεν νιώθει καθόλου εγκλωβισμένος.

Με τον Βασίλη ξανά μαζί

Τους έφερε κοντά ο «Σταυρός του Νότου». Το «Μαχαίρι» και ο «Γουίλι», είναι τα δύο τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αν και όπως λέει ο Γ. Κούτρας «τον Βλάσση Μπονάτσο ήθελε ο Μικρούτσικος»… Ελειπε όμως στο Σικάγο… Σε ένα μπαράκι στο Γαλάτσι, έδωσε ο Κούτρας τα τραγούδια στον Βασίλη να τα ακούσει. Κι αυτό ήταν. Ολα τα άλλα έγιναν στον δίσκο.

Σήμερα οι δυο φίλοι και συνεργάτες βρίσκονται ξανά μαζί. Ετοιμάζουν ένα cd, για να πούμε «ξαναβρεθήκαμε πάλι», όπως λέει ο ίδιος. Μοιράζονται από πέντε τραγούδια κι ερμηνεύουν κι ένα μαζί, αφιερωμένο στο φίλο τους Σάκη Μπουλά. «Το ηχόχρωμα της φωνής του Κούτρα, κάποιες στιγμές μου θυμίζει Μπουλά», λέει ο παραγωγός της εκπομπής, Γ. Σιεχερλής στον φιλοξενούμενο του. «Ακούγοντας τα τραγούδια του Σταυρού του Νότου, λέω αν μπορούσε κάποιος άλλος να τα πει, χωρίς να ξεφύγει πολύ από τον Κούτρα, αυτός θα ήταν ο Μπουλάς», συνεχίζει.

Ο γνωστός ερμηνευτής δεν συμφωνεί, αλλά ούτε και απορρίπτει πλήρως την εκτίμηση. «Μπορεί να είναι κι έτσι. Δεν το νομίζω εγώ, αλλά στα αυτιά κάποιου άλλου, μπορεί έτσι να φτάνει», εκτιμά ο Γιάννης Κούτρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy