Κομισιόν: Παραπέμπει την Ουγγαρία στο ΔΕΕ ως ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο

Στο Δικαστήριο της ΕΕ, με απειλή προστίμου, παραπέμπει η Κομισιόν την Ουγγαρία, γιατί η νομοθεσία της περί ασύλου και επιστροφής δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ

Η Κομισιόν ενημέρωσε σχετικά την Ουγγαρία σχετικά με τη νέα ουγγρική νομοθεσία η οποία ποινικοποιεί τις δραστηριότητες για την υποστήριξη των αιτήσεων ασύλου και διαμονής και περιορίζει περαιτέρω το δικαίωμα αίτησης ασύλου και κίνησε αρχικά διαδικασία επί παραβάσει τον Δεκέμβριο του 2015. Έπειτα από σειρά ανταλλαγών τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, και μετά την αποστολή συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής, η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2017.

Μετά την ανάλυση της απάντησης των ουγγρικών αρχών, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί οι περισσότερες από τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και, ως εκ τούτου, αποφάσισε πλέον να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης — το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Ως προς την προειδοποιητική επιστολή σχετικά με τη νέα ουγγρική νομοθεσία που ποινικοποιεί τις δραστηριότητες για την υποστήριξη των αιτήσεων ασύλου η νέα νομοθεσία —η οποία ονομάζεται «Stop Soros» από τις ουγγρικές αρχές (δηλ. «Σταματήστε τον Σόρος»), ποινικοποιεί κάθε βοήθεια που προσφέρεται από εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από οποιοδήποτε πρόσωπο σε άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου ή άδειας παραμονής στην Ουγγαρία.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης μέτρα που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες, εμποδίζοντας κάθε πρόσωπο που υπόκειται σε ποινική διαδικασία δυνάμει των νόμων αυτών να προσεγγίσει τις ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο.

Οι κυρώσεις εκτείνονται από τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τη φυλάκιση έως ένα έτος και την απέλαση από τη χώρα. Επιπλέον, ο νέος νόμος και μία συνταγματική τροποποίηση εισήγαγαν νέους λόγους για τον χαρακτηρισμό της αίτησης ασύλου ως μη παραδεκτής, περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου μόνο σε άτομα που φθάνουν στην Ουγγαρία απευθείας από μια χώρα όπου η ζωή τους ή η ελευθερία τους απειλούνται.

Ως εκ τούτου η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουγγαρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις Συνθήκες της ΕΕ, την ενωσιακή νομοθεσία και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ουγγρικές αρχές έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy