Κόμματα: Ικανοποίηση για τριμερή, για διαφορετικούς λόγους το καθένα

Ικανοποίηση για το ότι δεν υπήρξε κάποια αρνητική εξέλιξη στην τριμερή συνάντηση, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί-Μπαν στη Νέα Υόρκη.

Σημείωσε όμως παράλληλα ότι μπορεί να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όπως κάποιοι θεωρούσαν ότι θα γίνει, αλλά δεν υπήρξε και η πρόοδος που αναμενόταν.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι πως εργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη και με βάση την μη ικανοποίηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εκφράζονται φόβοι για ενέργειες τέτοιες που να ικανοποιούν την ΤΚ πλευρά μονομερώς.

Επίσης είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για επόμενη τριμερή συνάντηση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα εντατικοποιημένη φάση και αν υπάρξει κάτι το ουσιαστικό, τότε να συζητηθεί το ενδεχόμενο.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ ότι δεν αποκλείεται μια νέα τριμερής εντός Οκτωβρίου, σημείωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητούνται από τώρα τέτοια πράγματα.

Είναι βέβαιο ότι εκείνο που θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματα είναι η στάση της Τουρκίας στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της ασφάλειας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στον ΑΣΤΡΑ:

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου προέβη επίσης στην ακόλουθη δήλωση για την τριμερή της Νέας Υόρκης:

«Με την επιφύλαξη της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης,  ως πρώτη αντίδραση, θέλουμε να πούμε τα εξής:

»Η συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε και των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων, έγινε χωρίς εκπλήξεις και απέδωσε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, πάρα τις περί αντιθέτου προβλέψεις διαφόρων.

»Αποφασίστηκε η συνέχιση και η περαιτέρω εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης για ξεπέρασμα των διαφωνιών σε σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού που ομολογουμένως  εξακολουθούν να υπάρχουν.

»Ο στόχος είναι η επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού. Αυτός ο στόχος μόνο στο διαπραγματευτικό τραπέζι μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς λογικές ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και διαδικασίες επιδιαιτησίας. Αυτά δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν παταγωδώς.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση καλείται να είναι συνεπής στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις αρχές λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα να επιδεικνύει δημιουργικό πνεύμα. Αυτή η στάση προσδίδει αξιοπιστία στην Ε/Κ πλευρά και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις όποιες προσπάθειες και θέσεις για εκτροχιασμό της διαδικασίας.

»Το ΑΚΕΛ έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τη ντε φάκτο διαίρεση. Το καθοριστικό, όμως για εμάς, είναι το περιεχόμενο της λύσης. Επιδιώκουμε λύση η οποία να απελευθερώνει την Κύπρο και να επανενώνει τη χώρα και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

ΔΗΣΥ: Ικανοποίηση από την τριμερή, ανάγκη να διαφανεί η Τουρκική στάση

Υπάρχει πρόοδος, υπάρχει ενδεχόμενο αλλά υπάρχουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν μετά την τριμερή, εκτίμησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Αποδεικνύεται, σημείωσε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ότι εκείνοι που ανησυχούσαν για τους χειρισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας είχαν άδικο.

Ωστόσο, τόνισε, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να φανεί ποια θα είναι η τουρκική στάση.

Ο κύριος Προδρόμου εξέφρασε ερωτηματικά για κάποιες θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς που πρέπει να απαντηθούν, όπως είπε.

Επεσήμανε ότι τώρα είμαστε πολύ κοντά ώστε να φανεί η θέση της κάθε πλευράς στα σημαντικά ζητήματα , χωρίς χρονοδιαγράμματα.

Οι δηλώσεις του κ. Προδρόμου στον ΑΣΤΡΑ:

Γιατί έγινε η τριμερής, διερωτάται το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας τήρησε κατά την τριμερή στη Νέα Υόρκη τις δεσμεύσεις του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είμαστε, είπε, ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της τριμερούς αλλά ακόμα δεν καταλάβαμε γιατί έπρεπε να γίνει, αφού δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε σε πενταμερή, ούτε θα καταγράψει τις συγκλίσεις, ούτε θα συμφωνήσει σε πενταμερή.

Αν κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι, επειδή περίμεναν περισσότερα και δεν έβλεπαν ότι διαπιστώνονταν σημαντικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ζητήσουν απαντήσεις.

Πρόσθεσε ότι αναμένει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να δώσει στους πολιτικούς ηγέτες τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ στον ΑΣΤΡΑ:

Λιλλίκας: Δεν περιμέναμε και πολλά από την τριμερή

Δεν είχαμε προσδοκίες ότι θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα από την τριμερή συνάντηση, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σημείωσε ότι αποφεύχθηκαν αρνητικές εξελίξεις όπως ο καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων και η σύγκλιση πενταμερούς.

Υπάρχουν δυο αναφορές που προκαλούν ανησυχία επισήμανε: η μια είναι η αναφορά για λύση εντός του 2016 – κάτι που αποτελεί μέρος ενός παιγνιδιού που καλλιεργείται στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και η δεύτερη είναι η αναφορά του γγ για το ενδεχόμενο σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τα δικά της τετελεσμένα και θα κάνει χρήση του εκβιασμού της για προσάρτηση των κατεχομένων με την Τουρκία.

Υπογράμμισε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσε καρπούς γι αυτό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική που ακολουθούμε με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πίεσαν στη Νέα Υόρκη τον πρόεδρο της δημοκρατίας να αποδεχτεί τουρκικές θέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών στον ΑΣΤΡΑ:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy