Κόμματα: Κόκκινη γραμμή τα δικαιώματα του δανειολήπτη στην τιτλοποίηση

Μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του δανειολήπτη σε περίπτωση τιτλοποίηση δανείων αποτελεί κόκκινη γραμμή, έστειλαν τα κόμματα κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η «τιτλοποίηση είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επιτρέπει στη μεταβιβάζουσα οντότητα (πιστωτικό ίδρυμα/εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση μέσω της μεταβίβασης μίας ομάδας δανείων τα οποία έχει χορηγήσει σε μία εταιρεία – όχημα, που ονομάζεται Οντότητα Ειδικού Σκοπού για Τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ), Εν συνεχεία», όπως αναφέρεται, «η ΟΕΣΤ εκδίδει ομόλογα (bonds) τα οποία διοχετεύει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές».

Σύμφωνα με την έκθεση, σκοπός του νομοσχέδιου είναι «η ευρύτερη κατανομή των κινδύνων, επιτρέποντας στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν τον κίνδυνο ορισμένων ανοιγμάτων (όπως πιστωτικών διευκολύνσεων και ειδικότερα των μη εξυπηρετούμενων διευκολύνσεων – ΜΕΔ) σε άλλους οργανισμούς ή μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές (π.χ διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων)».

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατέθεσαν σειρά ερωτήσεων. Η κύρια ανησυχία των κομμάτων, όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση, είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Ο ανώτατος διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέλαβε να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας Δημήτρης Λύσανδρου εξέφρασε επιφυλάξεις για συγκεκριμένη πρόνοια του νομοσχέδιου, καθώς όπως ανέφερε δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο συνάδει με τον κανονισμό της ΕΕ. Σημείωσε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου.

Ο Στέφανος Στεφάνου, Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι για το κόμμα του είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες νομοθεσίες θεσπιστούν πρέπει να περιέχουν το στοιχείο της προστασίας των συνεπών δανειοληπτών, της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Σημείωσε επίσης ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ θα συμβάλει στην προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι όποτε ζητήθηκαν στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών για το ποιο είναι το ποσοστό τους και ποιοι είναι αυτοί οι κακοπληρωτές, ουδέποτε δόθηκαν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy