Κομοτηνή: Καταδίκη 33χρονου για συμμετοχή στο ISIS

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε χθες (19/3) το Κακουργιοδικείο της Κομοτηνής για 33χρονο Σύριο, ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή στον ISIS και το δίκτυο της Αλ Νούσρα.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ωστόσο το δικαστήριο τού επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Με πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, ο 33χρονος καταδικάστηκε για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις. Το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης δεν έγινε δεκτό.

Ο 33χρονος Σύριος βρέθηκε στις φυλακές, μετά από κατάθεση της συζύγου του κατά την εξέταση αιτήματος ασύλου που υπέβαλε η οικογένεια στην υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης. Η σύζυγος ισχυρίστηκε ότι ο άντρας της ήταν μέλος του ISIS και ότι μετά αποχώρησε από τον ισλαμικό στρατό και έφυγαν από τη Συρία. Η σύλληψή του 33χρονου πραγματοποιήθηκε όταν πέρασε ο ίδιος από συνέντευξη στην ίδια υπηρεσία ασύλου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο κινητό του βρέθηκαν φωτογραφίες από μάχες στη Συρία, ενώ στον υπολογιστή του εντοπίστηκε υλικό που συνδέεται με τους τζιχαντιστές.

Η σύζυγος του κατηγορουμένου, υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι ποτέ δεν είπε ότι ο άντρας της ήταν μαχητής των τζιχαντιστών και ότι όσα της αποδόθηκαν ήταν λόγω κακής μετάφρασης της υπηρεσίας ασύλου της Αλεξανδρούπολης.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του επανέλαβε την άρνηση των κατηγοριών, όπως και στην ανάκριση, υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες του κινητού του προέρχονται από μάχες του ελεύθερου συριακού στρατού, που εκείνη την περίοδο πολεμούσε εναντίον του ISIS. Σχετικά με το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του, ανέφερε πως το είχε αγοράσει από έναν Πακιστανό και ότι οι εικόνες παραπέμπουν στο Πακιστάν και όχι στη Συρία.

«Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, ενώ απειλούταν με ισόβια», δήλωσε στο News24/7 η συνήγορος υπεράσπισής του 33χρονου Σύριου, Τριανταφυλλιά Τσιουλπά. «Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS, ενώ όσα είπε πως ήταν στον ελεύθερο συριακό στρατό επιβεβαιώνονται από το έγγραφο της Europol που βρίσκεται στη δικογραφία», σημείωσε η συνήγορος υπεράσπισης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy