Κονδύλια προς την Τ/Κ κοινότητα

Του Τάκη Χατζηγεωργίου

Μετά την απόφαση Ερτουγρούλογλου για επιβολή δασμών σε προϊόντα που προωθούνται προς τους εγκλωβισμένους, ξεκίνησε μια συζήτηση για επιβολή αντίμετρων από τη δική μας πλευρά.

Γίνεται αναφορά για μείωση ή κατάργηση των κονδυλίων που παρέχει η ΕΕ στη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και για αλλαγή των όρων της λειτουργίας του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Το άρθρο μου έχει στόχο να αποσαφηνίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτών των κονδυλίων  καθώς και του κανονισμού για τη πράσινη γραμμή.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ ετήσια στη τουρκοκυπριακή κοινότητα. Δεν παρέχονται στην καλούμενη κυβέρνηση.  Αυτή η χρηματοδότηση χωρίζεται σε 4 μεγάλους τομείς με την ακόλουθη περίπου και ενδεικτικά κατανομή.

23 εκατομμύρια για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης

πχ.·   αγρότες και τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων

·  μικρομεσαίες επιχειρήσεις

·   καινοτομία και παιδεία

·   διάθεση/απόρριψη ζωικών προϊόντων

 

3.5 εκ για τη συμφιλίωση και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

 

Μέρος αυτού του ποσού κατατίθεται υπέρ της δικοινοτικής προσπάθειας για ανεύρεση των αγνοουμένων και ένα άλλο μέρος διατίθεται υπέρ της επιτροπής για την αναστήλωση αρχαίων μνημείων όπως εκκλησιών , τεμενών και άλλων μνημείων σε διάφορα σημεία της Κύπρου.

 

1,5 εκ για να έλθει η Τ/κ κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ

·         infopoint- ενημέρωση για προγράμματα κλπ.

 

Και 5 εκ σε μηχανισμούς υποστήριξης.

·         Αυτό το κονδύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα έργα εναρμόνισης και υποστήριξης των συνομιλιών και της διαδικασίας.

·         Μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποια έργα όπως το σύστημα αποχέτευσης στη Λευκωσία ή σύστημα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων Αμμοχώστου.

Σημειώνεται προς χρήση κάθε ερευνητή ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ψευδοκράτους ανέρχεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δε Τουρκία χρηματοδοτεί κατ’ έτος τα κατεχόμενα με ένα ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων.

Τέλος το ποσό των 33 εκ. ετησίως εγκρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο  κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Τυχόν προσπάθεια μας για μείωση  ή κατάργηση του είναι πιθανόν (μάλλον βέβαιο) να μην βρει συμμάχους, ενώ είναι επίσης πιθανόν να οδηγήσει και σε κατάργηση η μείωση των κονδυλίων που παρέχονται για τους αγνοούμενους και για την επιτροπή αναστήλωσης μνημείων. Οι εποχές είναι πολύ επικίνδυνες για την ελληνοκυπριακή (και την τουρκοκυπριακή) πλευρά και δεν αντέχουν σε λάθη .

 

Επιπρόσθετα δεν είναι αποκλειστική δική μας υπόθεση η διάθεση αυτών των ποσών.  Αν κρίνουμε βέβαια πως θα μας ωφελήσει πάρα πολύ μια τέτοια προσπάθεια ας την αναζητήσουμε. Άποψη μου είναι πως μάλλον αχρείαστο θόρυβο θα δημιουργήσουμε. Ως συνήθως θα πουν κάποιοι. Επί τούτου δεν συμφωνώ πλήρως.

Τώρα όσον  αφορά τον κανονισμό της πράσινης γραμμής.

Στο άρθρο 9 αυτού του κανονισμού αναφέρεται ότι «η  Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει οποιοδήποτε μέρος του κανονισμού, σε συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά πριν την τροποποίηση, η Επιτροπή διαβουλεύεται και με το Τ/Κ Εμπορικό Επιμελητήριο».

Με λίγα λόγια και πάλιν δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Με πιο λίγα λόγια; Θα αναβαθμίσουμε μάλλον αυτό που υποτίθεται  επιθυμούμε να καταργήσουμε. Τέτοια λογική!

Επίσης επειδή γίνεται και αναφορά για απομάκρυνση των Αγγλικών Βάσεων (υπερθεματίζω) θα ήθελα να καταγραφεί ότι στο κανονισμό για τη πράσινη γραμμή γίνεται αναφορά, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις στις αγγλικές βάσεις. Και στις έντεκα αυτές περιπτώσεις προστίθεται ο όρος «κυρίαρχες». Και αυτό τον κανονισμό τον προσυπέγραψαν αυτοί που σήμερα εμφανίζονται να τον καταδιώκουν.

Νομίζω λοιπόν πως τουλάχιστο  οι λιγότεροι ικανοί να τις διώξουν είναι αυτοί που τις στερέωσαν με αυτό τον κανονισμό.

Εν κατακλείδι; Μεν περιπαίζετε  τον κόσμο. Αρκετά υπέφερε!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy