Κοροϊδία με πασπάλισμα πολιτικής μικρότητας

Του Τάσου Περδίου

Τρία αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τους φορείς της Λάρνακας στις 3 Μαΐου, νομίζω είναι αρκετά για να καταλήξουν και οι πιο δύσπιστοι με ποιους έχει να κάνει η Λάρνακα όταν διεκδικεί τα δίκαιά της.

Για την επέκταση του νοσοκομείου είπε τα εξής: “Το έργο ξεκίνησε το 2013, αλλά σταμάτησε. Χάρη στην αποφασιστικότητα του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου και την αποφασιστικότητα της οποίας έτυχε από πλευράς κυβέρνησης ξεκίνησαν οι εργασίες, φτάσαμε σε ένα προχωρημένο στάδιο”. Τόση πολιτική μικρότητα δεν αξίζει σ’ έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τάσος Μητσόπουλος ήταν κόσμημα για την πολιτική ζωή και κάθε φορά που διαβαίνουμε την πανέμορφη νέα πλατεία Παλλάς στη Λάρνακα, πρέπει να τον θυμόμαστε και να τον ευχαριστούμε. Αλλά η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου δεν είναι έργο του μ. Μητσόπουλου και το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι έργο που άφησαν ο Χριστόφιας και ο Μαλάς. Η σημερινή κυβέρνηση, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να το βγάλει τρία χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος. Σεβαστείτε τη νοημοσύνη μας.

Για το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας είπε: «Έχει ήδη κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων της Τρίτης Φάσης του Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ, τα οποία θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019, με αναμενόμενη έναρξη κατασκευαστικών εργασιών εντός του ίδιου έτους». Εύγε για την εποικοδομητική ασάφεια της διατύπωσης, αλλά δεν μασάμε κουτόχορτο. Έξι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να γυρεύουν αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν το έργο. Αλλά πετάμε εκεί πέρα και τα 20 εκατομμύρια που θα κοστίσει το έργο μετά από 5-6 χρόνια εάν και εφόσον και αν τα συγχύσει κάποιος με το κόστος των αρχιτεκτονικών σχεδίων είναι θέμα αντίληψης.

Το coup de grace στη δύσμοιρη τη νοημοσύνη μας όμως το πέτυχε με την έναρξη της ομιλίας του: «Όλοι διαπιστώνετε μια αγκύλωση από την οποία υποφέρει το κράτος μας, δηλαδή μια πρωτόγνωρη γραφειοκρατική δομή με πολλαπλότητα ανομοιοτήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμη και σε έργα που εγκρίθηκαν ή θεωρήθηκαν ώριμα και έχουν εξαγγελθεί.

Θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι υπήρξαν και έργα που δεν ήταν ώριμα, δεν υπήρχαν ούτε σχεδιασμοί ούτε οι σχετικές άδειες. Κρίθηκε από τις Τοπικές Αρχές ότι έπρεπε να προβληθούν, από τις διαβουλεύσεις με τις κρατικές Αρχές κρίθηκε ότι μπορούσαν να εξαγγελθούν, εξαγγέλθηκαν, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων μεγάλων έργων από αυτά». Είναι 100 λέξεις οι οποίες για να κέρδιζε χρόνο θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 5-6 λέξεις: «Επερίπαιξά σας, αλλά φταίσιν τα χωρκά…»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy