Κόσοβο: Συνελήφθη ο εθνικιστής βουλευτής Άλμπιν Κούρτι

Ο βουλευτής και πρώην αρχηγός του εθνικιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση», Άλμπιν Κούρτι, συνελήφθη βάσει εντάλματος που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πρίστινας.

Η σύλληψη του έγινε μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και μαζί του συνελήφθησαν άλλοι δύο βουλευτές της ίδιας πολιτικής παράταξης. Το ένταλμα σύλληψης για τους τρεις βουλευτές εκδόθηκε διότι δεν παρουσιάστηκαν στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενοι για τη χρήση δακρυγόνων στις συνεδριάσεις της Βουλής του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» πολλές φορές εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου ενεργοποιώντας δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα. Η τακτική αυτή, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Οκτωβρίου του 2015, αποτελούσε μία μορφή αντίδρασης των εθνικιστών για τη συμφωνία σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων του Κοσόβου, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας των Βρυξελών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά και για τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» είχε αναλάβει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με δακρυγόνα, επισημαίνοντας στα ανακοινωθέντα που εξέδιδε, ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν ακυρωθούν αυτές οι δύο συμφωνίες.

Ο Άλμπιν Κούρτι εμφανίστηκε στη δημόσια σκηνή του Κοσόβου το 1997 ως οργανωτής των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Το 1998 άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του φερόμενου ως πολιτικού εκφραστή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), Άντεμ Ντεμάτσι. Κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, τον Απρίλιο του 1999, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλακής από δικαστήριο της Σερβίας «για συνομωσία και τρομοκρατική δράση που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας». Εξέτισε τα τρία χρόνια της ποινής του, σε φυλακή στην κεντρική Σερβία και το 2001, ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε με προεδρικό διάταγμα.

Την ίδια χρονιά ίδρυσε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» μία εθνικιστική πολιτική παράταξη που συνεχώς κερδίζει έδαφος και στις τελευταίες εκλογές στο Κόσοβο, τον περασμένο Ιούνιο, κατέκτησε τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας το 26,7% των ψήφων. Ο Άλμπιν Κούρτι δεν είναι αρχηγός του Κινήματος αφού στο τελευταίο συνέδριο, τον Φεβρουάριο του 2015, δεν διεκδίκησε την αρχηγία, ωστόσο συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική της παράταξης.

Η «Αυτοδιάθεση» υποστηρίζει την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, την αποχώρηση της πολιτικής και αστυνομικής διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι και τη χρήση βίας για την επιβολή της κεντρικής εξουσίας στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy