Κοτζιάς: Η Ελλάδα στηρίζει τη δίκαιη λύση του Κυπριακού

Η Ελλάδα εργάζεται και στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις στο Προεδρικό όπου συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου.

“Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Η Ελλάδα εργάζεται και στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, μια δίκαιη λύση” είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως η η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη με βάση τη Συνθήκη της Ζυρίχης και έπαιξε όσο μπορούσε αυτό το ρόλο, αλλά, σημείωσε ότι δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις πια.

Επανέλαβε ότι αν η Τουρκία βιάζεται για λύση του Κυπριακού “ας βιαστεί να φύγει από το νησί, να τελειώνει η κατοχή. Αυτή είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος”.

Μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού, σημαίνει ότι θα είναι λύση και όχι ψευδολύση, άρα δεν θα υπάρχουν όλοι αυτοί οι καταναγκασμοί που υπήρχαν στη Συμφωνία της Ζυρίχης, είπε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, που ενδιαφέρει, όπως είπε και την Κύπρο κατά το οποίο θα συμμετέχει, στις 13 και 14 του Μαΐου, στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ερωτηθείς αν θα τεθεί εκεί το Κυπριακό, είπε ότι “το Κυπριακό είναι στην καρδιά μας πάντα και όπου χρειάζεται το θέτουμε με αυστηρότητα και επιμονή”.

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσουν τα διμερή ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αναφέρθηκε στη διμερή συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο Σίσι και νομίζω εκεί θα διατυπωθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν στις τσάντες μας και θα τεθούν πάνω στο τραπέζι”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy