Κοτζιάς: Η Τουρκία παραβίασε τις συνθήκες στην Κύπρο, δε μπορεί να ζητά συνέχιση τους

Αποστολή Νίκη Κούλέρμου*

Οι δύο συνθήκες στην Κύπρο, εγγυήσεων και εγκαθίδρυσης, ουδέποτε εφαρμόστηκαν και αυτό γιατί παραβιάστηκαν από την ίδια την Τουρκία, η οποία δε μπορεί τώρα να ζητά συνέχιση τους, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του συνεδριακού κέντρου, όπου ολοκληρώθηκε η πρωϊνή σύνοδος στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη συζήτηση, οι πλευρές τοποθετήθηκαν με βάση τα τρία ερωτήματα που τέθηκαν χθες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις στη βάση εκείνων που κατέθετε προ 10ετίας, στις οποίες η Ελληνική πλευρά είναι “διαβασμένη” και απαντά.

Στο μεταξύ άρχισε πριν από μισή περίπου ώρα στο παράλληλο τραπέζι η συζήτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων από τους δύο ηγέτες στα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακου και της διακυβέρνησης. Μαυρογιάννης, Πόλυ Ιωάννου, Παναγιώτης Δημητρίου, Μαρκουλλή, Πολυβίου και Χρυσοστομίδης .

Στη συζήτηση αυτή του παράλληλου τραπεζιού επικεφαλής είναι η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπεχαρ.

Αύριο το μεσημέρι οι δύο ηγέτες θα γευματίσουν με το ΓΓ του ΟΗΕ και το βράδυ θα δειπνήσουν μαζί του οι επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών.

Σε συντομη δήλωσή του εξερχόμενος κι’ αυτός του Συνεδριακού Κέντρου ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Ηταν καλή συνάντηση συνεχίζουμε».

Εννοώντας ότι η συνάντηση για την ασφάλεια θα συνεχιστεί το απόγευμα στις 6, τοπική ώρα.

*Την αποστολή στην Ελβετία χορηγούν τα εργαλεία Makita

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy