Κουγιάλης: Διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ακάμα

To διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα που έχει εκπονηθεί βρίσκεται υπό διαβούλευση, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι “ευαγγέλιο” αφού επιδέχεται βελτιώσεων και αλλαγών.

Ο κ. Κουγιάλης, ο οποίος μιλούσε στην Πάφο μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επαρχιακή Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την κοπή βασιλόπιτας, είπε πως το Υπουργείο θα διαβουλευτεί με τις κοινότητες και με όλους τους φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θα συλλέξει όλες τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων και κυρίως των κοινοτήτων, προκειμένου να εξεταστεί πώς αυτό το σχέδιο θα μπορέσει να διαμορφωθεί προς όφελος της Επαρχίας Πάφου και των κοινοτήτων.

Ακολούθως, συνέχισε, “θα δούμε πώς θα λύσουμε και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν με μεγαλύτερο θέμα το περιουσιακό”.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως ήρθε η ώρα να επιλυθεί το πρόβλημα με το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοιου είδους μελέτες.

Εξήγησε πως μετά τη διαβούλευση, αυτές οι μελέτες και το διαχειριστικό σχέδιο και ένα άλλο σχέδιο που αφορά τις περιοχές που είναι εκτός του Νατούρα θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπουργικής επιτροπής και απ’ εκεί και πέρα θα τροχοδρομηθούν τα γεγονότα ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση που θα ικανοποιεί κυρίως τους κατοίκους της περιοχής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να αποζημιωθούν όλες οι περιουσίες, σημειώνοντας πως η αξία των περιουσιών αυτών έχει εκτιμηθεί περίπου στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε, είπε, ότι το κράτος αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις.

Ανέφερε παράλληλα ότι με τη συμβολή και του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σ’ αυτή τη διαδικασία, θα εξευρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Υπάρχει, είπε, πολιτική βούληση και βούληση από την Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως είναι θέμα που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος επιθυμούν να επιλυθεί.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως αύριο θα συναντηθεί με τις κοινότητες του Ακάμα, λέγοντας πως η δουλειά του είναι να συλλέξει προτάσεις γιατί στόχος του – όπως είπε- είναι η ικανοποίηση των κοινοτήτων με τη λήψη της όποιας απόφασης.

Σε σχέση με το θέμα της αφαλάτωσης, ο κ. Κουγιάλης είπε πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για να ληφθεί η τελική απόφαση. Το συμβόλαιο έχει εκπνεύσει και λογικά θα έπρεπε να ξηλωθεί και να απομακρυνθεί η αφαλάτωση της Πάφου, διευκρίνισε.

Το Υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε, ανησυχεί μήπως στο μέλλον χρειαστεί μια τέτοια αφαλάτωση, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να γίνουν διπλά έξοδα, για το αυτονόητο.

Ο κ. Κουγιάλης εκτός από τους κοινοτάρχες της περιοχής Ακάμα αναμένεται να επισκεφτεί αύριο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στην Πάφο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy