Κουγιάλης: Το νέο πλαίσιο γεωργικής ασφάλισης μειώνει σημαντικά τα ρίσκα των αγροτών

Το νέο πλαίσιο γεωργικής ασφάλισης θα μειώνει σημαντικά τα ρίσκα στο αγροτικό επάγγελμα που είναι και ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης. Πρόσθεσε ότι με το νέο πλαίσιο, ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης θα αποτελεί ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας για τον Κύπριο αγρότη και θα ευνοεί τη γεωργική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, το νέο πλαίσιο πολιτικής που μεταρρυθμίζει ριζικά τη γεωργική ασφάλιση στην Κύπρο διασφαλίζει μείωση του ρίσκου του γεωργού, αφού παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία του με την ανάληψη από το κράτος της άμεσης αποζημίωσης των ζημιών των παραγωγών στο 50%.

«Είναι η πρώτη φορά που το κράτος δια νόμου αναλαμβάνει να στηρίξει τον αγρότη», σημειώνει ο κ. Κουγιάλης.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, τερματίζεται η κατασπατάληση των εισφορών των γεωργών για λόγους άλλους πέραν της δικής τους ασφάλισης αφού τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι γεωργοί θα αξιοποιούνται για σκοπούς γεωργική ασφάλισης.

Παρέχεται, παράλληλα, η δυνατότητα στον γεωργό να διαπραγματευτεί ο ίδιος την ασφαλιστική κάλυψη κίνδυνων και καλλιεργειών σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες με ευνοϊκότερους όρους.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών, είπε επίσης ο Υπουργός, δεν εξαρτώνται πλέον από την οικονομική ρευστότητα του ΟΓΑ αλλά από τη συμφωνία που ο ίδιος θα συνάψει με τον ασφαλιστικό οργανισμό, αφού καταργείται η σύμμετρη μείωση που επιτρέπει σήμερα η νομοθεσία στον ΟΓΑ
«Ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης αποτελεί πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης και ευημερίας για τους αγρότες μας, συνεπώς η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα τον ενισχύσει προς όφελος των αγροτών και θα τον διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο κ. Κουγιάλης.
Το πλαίσιο πολιτικής στοχεύει, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, στην ενίσχυση του θεσμού, στην προστασία του Κύπριου αγρότη και στη σταθεροποίηση του εισοδήματος του.

Η πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή βασίζεται σε 5 άξονές και όπως ανέφερε ο κ. Κουγιάλης στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη του γεωργικού κόσμου διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν τη μέγιστη στήριξη από το κράτος και ότι τα χρήματα που καταβάλλουν θα διατίθενται για σκοπούς γεωργικής ασφάλισης και όχι για κάλυψη λειτουργικών εξόδων του ΟΓΑ του οποίου ο κύκλος ζωής με την υφιστάμενη του μορφή έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τους πέντε άξονες της πρότασης, η γεωργική ασφάλιση ανοίγει και στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι προαιρετική και το κράτος θα αποζημιώνει το 50% της παραγωγής σε όσους γεωργούς επιλέγουν να ασφαλίζουν την παραγωγή τους με ελάχιστο ποσοστό έντασης ασφάλισης στο 50%. Επίσης ο ΟΓΑ διατηρείται ως κρατικός οργανισμός γεωργικής ασφάλισης για σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ θα υπάρχει ασφάλιση όλων των μέχρι σήμερα κίνδυνων και καλλιεργειών που δεν ασφαλίζονται σήμερα από τον ΟΓΑ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy