Κουκουμά: Σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων

Τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων που τους επηρεάζουν, έχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να αναδείξουν κρατικές παραλείψεις και δυσλειτουργικές πολιτικές δημοσίων φορέων υπογράμμισε η βουλευτής Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά σε συζήτηση, στο πλαίσιο της 132ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Ανόι του Βιετνάμ, με θέμα «Η δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή και η απειλή της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην παρέμβασή της, η κ. Κουκουμά, υπογράμμισε ότι η συμμετοχική δημοκρατία ενισχύεται μέσω της άμεσης εμπλοκής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό, ανέφερε η βουλευτής, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση του διαδικτύου και την πρόσβαση στα διάφορα διαδικτυακά μέσα, τα οποία θεωρούν πολλοί ότι οδηγούν σε μια πιο ανοικτή και δημοκρατική κουλτούρα.

Το ψηφιακό περιβάλλον, όπως σημείωσε η κ. Κουκουμά, έχει επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό μη κερδοφόρων και άτυπων ομάδων πολιτών να αποκτήσουν φωνή και να επικοινωνούν με πολίτες, κυβερνήσεις και νομοθέτες. Πέραν των πλεονεκτημάτων από τη χρήση νέων τεχνολογιών, με σημαντικότερο ίσως τη διάδοση της δημοκρατίας σε πολλά σημεία του κόσμου, η κ. Κουκουμά υπογράμμισε ότι η χρήση αυτή μπορεί να οδηγήσει επίσης και σε υπερφόρτωση πληροφόρησης, καθώς και σε παραπλανητική πληροφόρηση.

Εκφράζοντας την υποστήριξή της στην άμεση πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση, η βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση αποφάσεων που τους επηρεάζουν, έχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως ανέφερε, την ευκαιρία να αναδείξουν κρατικές παραλείψεις και δυσλειτουργικές πολιτικές δημοσίων φορέων. Από την άλλη, όπως σημείωσε, το ψηφιακό περιβάλλον παρέχει σε Κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς τα απαραίτητα εργαλεία για συλλογή πληροφοριών που αφορούν στις διαδικτυακές δραστηριότητες των πολιτών και οι οποίες πιθανότατα να αποτελούν απειλή για την ιδιωτική ζωή και τις ατομικές ελευθερίες και, συνεπώς, την ίδια τη δημοκρατία.

Καταλήγοντας, η κ. Κουκουμά έθεσε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία αφορούν στις αλληλένδετες πτυχές της χρήσης του διαδικτύου, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της ασφάλειας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ατόμου κ.α. και υπογράμμισε τη σημασία της νέας τεχνολογίας και ταυτόχρονα της ανάγκης σεβασμού και διαφύλαξης όλων των μορφών της δημοκρατίας.

Η κ. Κουκουμά συμμετείχε, εξάλλου, σε συζήτηση της ίδιας Επιτροπής, με θέμα «25 χρόνια από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Είναι καλύτερη η ζωή των παιδιών;». Η βουλευτής ανέφερε ότι η επικύρωση και έναρξη ισχύος της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Σεξουαλικής Κακοποίησης, γνωστής ως «Σύμβαση Lanzarote», αποτελεί πράγματι μια σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη και την εξάλειψη του ανησυχητικού και, δυστυχώς, αυξανόμενου φαινόμενου της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.

Η κ. Κουκουμά επικεντρώθηκε επίσης στο θέμα της βελτίωσης της ζωής των παιδιών σε περιόδους κρίσης, ιδιαίτερα οικονομικής κρίσης και περιορισμένων πόρων και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης και επέκτασης των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, η προσεκτική αξιολόγηση των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων των δημοσιονομικών πολιτικών, για την ευημερία των παιδιών καθίσταται καίρια, πρόσθεσε η κ. Κουκουμά.

Σημειώνοντας ότι πολλά έχουν επιτευχθεί από το 1990, όταν η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού τέθηκε σε ισχύ, η Κύπρια βουλευτής τόνισε την ύπαρξη προκλήσεων, ακόμη και σήμερα παρά τις επίμονες και συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για προστασία των παιδιών από φαινόμενα, όπως η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κατάχρηση ουσιών, η ενδοοικογενειακή βία, η σωματεμπορία, η παιδική πορνεία και δουλεία. Φαινόμενα, που καταγράφουν άνοδο, όπως επεσήμανε.

Συνοψίζοντας, η κ. Κουκουμά υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και ότι τα παιδιά πρέπει να αναγνωριστούν ως φορείς των δικών τους δικαιωμάτων, να προστατεύονται και να έχουν δικαίωμα στην ευημερία.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy