Κουρσουμπά: Δικαίωμα παιδιού στην ταυτότητα

Το δικαίωμα του παιδιού στην ταυτότητα υπογραμμίζει σε μήνυμά της Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η παγκόσμια κοινότητα ανανεώνει τη δέσμευση που ανέλαβε το 1989, υιοθετώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να αναγνωρίζει, να προασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού.
 
«Η Σύμβαση αναγνωρίζει την παιδική ηλικία ως μία ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Το δικαίωμα στην ταυτότητα επιβεβαιώνει και ενισχύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού. Πρόκειται για το δικαίωμα του παιδιού να τοποθετεί τον εαυτό του στον κόσμο, μέσα από την απάντηση στο  ερώτημα ‘ποιος/ποια είμαι’» αναφέρει στο μήνυμά της η Λήδα Κουρσουμπά.
 
Όπως εξηγεί, η ταυτότητα ενός παιδιού έχει πολλές πτυχές και αλλάζει διαρκώς.
 
Σημειώνει ταυτόχρονα πως «στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται με διαφορετικές πτυχές της ταυτότητας, οδηγούν σε απόρριψη του άλλου που θεωρείται διαφορετικός. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η απόρριψη εκφράζεται με εκφοβιστικές συμπεριφορές και βία» αναφέρει, παραπέμποντας σε φαινόμενα όπου παιδιά μετανάστες, παιδιά με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και πιστεύω, παιδιά με αναπηρίες, παιδιά με μη τυπικές εκφράσεις της ταυτότητας φύλου ή παιδιά με ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό, απομονώνονται αλλά και δέχονται βία.
 
Η κ. Κουρσουμπά υπογραμμίζει την ευθύνη του κράτους να σέβεται και να προασπίζεται τα δικαιώματα κάθε παιδιού, χωρίς καμιά διάκριση και να αναπτύσσει και να εφαρμόζει προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, μέσα από τα οποία θα πρέπει να καλλιεργείται η κριτική σκέψη, αλλά και οι απαραίτητες στάσεις και δεξιότητες για μια κοινωνία ανοιχτή στη διαφορετικότητα και την πολυμορφία.
 
«Το να μπορούν όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους είναι μια συνεχής πρόκληση για όλους μας. Όσον αφορά στο δικαίωμα του παιδιού στην ταυτότητα, αυτό συνεπάγεται ότι θα ενδυναμώσουμε τα παιδιά για να διαμορφώνουν και να απολαμβάνουν διαφορετικές πτυχές της ταυτότητάς τους, απαλλαγμένα από στερεότυπα  και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Η ταυτότητά σας είναι δικαίωμα και όχι ένα ασήκωτο φορτίο που πρέπει να κουβαλάτε. Ευθύνη, εμάς των μεγάλων, είναι να σας παρέχουμε τα μέσα για να απολαμβάνετε αυτό το δικαίωμα» επισημαίνει στο μήνυμά της η Επίτροπος.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy