Κούβα: Νέα περίοδος αισιοδοξίας και προοπτικής

Του Αντρέα Παυλικκά*

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα και την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών και έχοντας επισκεφτεί πριν μερικά χρόνια το πανέμορφο αυτό νησί, θα ήθελα να καταθέσω τα πιο κάτω:

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί και να έχει δίκαιο

– ότι οι μισθοί στην Κούβα ειναι χαμηλοί, όπως και το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού
– ότι τα δημόσια οικονομικά της είναι σε άσχημη κατάσταση
– ότι το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο
– οι γραφειοκρατικές δομές του σοσιαλιστικού συστήματος (παρόμοιου με αυτό που κατέρρευσε) εμποδίζουν την ανάπτυξη
– δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και αντίθετης άποψης, κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα στο εξωτερικό, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα που κυβερνά ελέγχει τα πάντα. (Βέβαια η δημοκρατία είναι μια λέξη σχετική).

Μήπως στις ΗΠΑ (για να πάρω την ηγέτιδα χώρα του καπιταλισμού) όπου εμφανίζεται πως γίνονται δημοκρατικές εκλογές, πίσω από την εκλογή του Πρόεδρου και των γερουσιαστών δεν βρίσκονται οι πολυεθνικές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τα ελέγχουν;

Ομως κανείς δεν μπορεί να μην διαπιστώσει ότι στο νησί αυτό, παρά το εμπάργκο που του επέβαλαν οι ΗΠΑ, παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του ανατολικού μπλοκ – χώρες με τις οποίες διεξαγόταν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου του:

– δεν υπάρχουν άστεγοι ή άνεργοι
– δεν υπάρχει η τεράστια ανισότητα που υπάρχει τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις χώρες του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου»
– η Κούβα έχει γίνει σημείο αναφοράς ως προς τις παροχές σε επίπεδο υγείας και εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού παράγει αποτέλεσμα καθώς το ποσοστό του εγγράμματου πληθυσμού αποτελεί το 99,4% σύμφωνα με στοιχεία της Unicef. Επίσης, οι παροχές υγείας είναι ευρέως διαδεδομένες, με το σύστημα πρόνοιας να μεριμνά τόσο για την περίθαλψη και την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού αδιακρίτως όσο και για την παροχή βοήθειας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ανύπαντρες μητέρες.

Το κουβανικό εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί ένα άκρως επιτυχημένο μοντέλο δραστικής μείωσης του αναλφαβητισμού ανά τον κόσμο, έχοντας προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον πολλών παγκόσμιων φορέων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Unicef. Ακόμα και η εφημερίδα Guardian εξαίρει το κουβανικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο μάλιστα βελτιώθηκε με την άνοδο του Raul Castro στην εξουσία.

Με την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας και αν το εμπάργκο αρθεί πλήρως τότε θα δημιουργηθούν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μέσω των επενδύσεων από το εξωτερικό, τη δημιουργία κι άλλων υποδομών για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Οσοι έχουν επισκεφθεί την Κούβα θα έχουν διαπιστώσει ότι είναι ένας τουριστικός παράδεισος, με απέραντες αμμουδιές, καταγάλανη θάλασσα, ιστορικές πόλεις όπως η Αβάνα, Σάντα Κλάρα, Σινφουέγος, Σαντιάγο ντε Κούβα, με πανέμορφη τροπική βλάστηση, με την κουβανέζικη μουσική που σε κάθε τόπο, σε κάθε στιγμή οι Κουβανοί προσφέρουν στους επισκέπτες.

* Οικονομολόγος, ερευνητής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy