Κόβει κάθε συζήτηση για τα αμπελοπούλια η Κομισιόν

Η Κομισιόν θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον της Κύπρου αν δεν εξαλειφθεί η νομική εξαίρεση στην παγίδευση πουλιών από το σχετικό στρατηγικό στρατηγικό πλαίσιο. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρέβιο, ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο πιθανής εξαίρεσης στην παγίδευση πουλιών.

“H Koμισιόν καλωσορίζει το στρατηγικό σχέδιο για την εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης, αλλά ανησυχεί για την συμπερίληψη εναλλακτικού σχεδίου που θα επέτρεπε την απονομή εξαιρέσεων που θα επιτρέπουν την παγίδευση, μια επιλογή που δεν είναι δικαιολογημένη στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Ενρίκο Μπρέβιο.

Συνέχισε δε λέγοντας πως “η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυπριακές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή του περιβαλλοντικού δικαίου, απομακρύνοντας την εξαίρεση από το στρατηγικό πλαίσιο δράσης, ζητά δεν την ενίσχυση του πλαισίου. Το ζήτημα παραμένει σοβαρό από την εποχή πριν την ένταξη στην ΕΕ”, κατέληξε.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, η μεγάλη κλίμακα και η πληθώρα των μεθόδων οδηγεί στην θανάτωση 1,5 ως 2,5 εκατομμυρίων πουλιών από 150 είδη ανά έτος, κάποια από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση.

Αποκάλυψε δε ότι ο επίτροπος Βέλλα είχε στείλει γράμμα στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για το θέμα τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την υπόθεση στην Κύπρο, τίθεται ανοικτά εναντίον της εξαίρεσης και βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές για την καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας.

Πηγή μας από την Κομισιόν, διευκρίνισε ότι αν η Λευκωσία επιμείνει στο αίτημα παρέκκλισης κινδυνεύει με παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση κοινοτικών οδηγιών.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στον Άστρα, ότι το σώμα αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευγένιου Χαμπουλλά, για την ανάρτησή του στο Facebook η οποία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy