Κόβουν και ράβουν κατά το δοκούν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων

Κακοδιαχείριση και υψηλά κόστη φουσκώνουν τους λογαριασμούς

 

Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και το υψηλό κόστος λειτουργίας σε πολλά Συμβούλια Αποχετεύσεων οδηγούν σε φουσκωμένους λογαριασμούς για τους πολίτες. Μάλιστα όπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στις χρεώσεις τόσο σε οριζόντια βάση (μεταξύ των συμβουλίων) όσο και κάθετη βάση (μεταξύ των φορολογούμενων). Τα τέλη χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Το κεφαλαιουχικό που αφορά την κατασκευή του συστήματος και υπολογίζεται ως ποσοστό επί της εκτιμημένης αξίας των ακινήτων, και το τέλος χρήσης που υπολογίζεται, στη μεν περίπτωση των συστημάτων λυμάτων στην κατανάλωση νερού και στα δε συστήματα ομβρίων υδάτων στην επιφάνεια της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος κατασκευής παρουσιάζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των συμβουλίων, αφού κυμαίνεται μεταξύ 113 212 ανά μέτρο. Μάλιστα, αυτό δεν σχετίζεται πάντα με τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά περισσότερο με τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Για παράδειγμα το ΣΑ Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) που έχει τις αυστηρότερες προδιαγραφές έχει το δεύτερο χαμηλότερο κόστος, ενώ το ΣΑ Πάφου όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης έχει το πιο υψηλό κόστος. Ακόμη υψηλό κόστος παρουσιάζουν τα ΣΑ Λάρνακας και ΣΑ Λευκωσίας (2ο και 3ο ψηλότερο αντίστοιχα), που επίσης βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση για φαινόμενα διαφθοράς.

Για τον ΣΑΠΑ, όπου οι έρευνες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι σε όλα τα συμβόλαια παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το αρχικό ποσό κατά 16-38%. Επίσης, μεγάλη ανομοιομορφία παρατηρείται και στα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του κάθε συμβουλίου, αφού κυμαίνονται από 0,657 1,174 ευρώ/κ.μ. Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας όλων των συστημάτων είναι γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, το οποίο ανεβάζει το κόστος της επεξεργασίας στα 1,010 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Ίδια χρέωση για σπίτια και ξενοδοχεία στη Λευκωσία

Ανομοιομορφία υπάρχει και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους φορολογούμενους το κάθε Συμβούλιο. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι το ΣΑ Λευκωσίας, το οποίο δεν διαχωρίζει φάσεις κατασκευής ή είδος χρήσης του υποστατικού, δηλαδή αν αυτό είναι οικιστική μονάδα ή ξενοδοχείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν όλοι με τον ίδιο συντελεστή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα ξενοδοχεία επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα σε σχέση με τα νοικοκυριά.

Αντίθετα το ΣΑΛΑ διαχωρίζει τα αποχετευτικά τέλη ανάλογα με τη φάση κατασκευής του έργου και το είδος του ακινήτου, ενώ επιβάλλει πρόσθετα δικαιώματα για κάλυψη επιπρόσθετων δαπανών διαχείρισης και επεξεργασίας των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και τέλη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Το ΣΑ Λάρνακας δεν διαχωρίζει φάσεις κατασκευής, αλλά επιβάλλει διαφορετικά τέλη για κατοικίες ή υποστατικά και για ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα.

Επίσης επιβάλλει τέλη αποχέτευσης ομβρίων υδάτων μόνο στα υποστατικά που είναι ενωμένα με το σύστημα. Το ΣΑ Πάφου έχει τα ίδια αποχετευτικά τέλη για τις Φάσεις Α και Β, τα οποία όμως διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του ακινήτου. Το ΣΑ Παραλιμνίου περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, ενώ το ΣΑ Αγίας Νάπας διαχωρίζει διαφορετικά τα ακίνητα (πέντε κατηγορίες). Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy