Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας Χ3 και ένα υστερόγραφο

Κάθετα

του Αντώνη Γεωργίου

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας Χ3 και ένα υστερόγραφο

Η τελετή για την απονομή των ετήσιων κρατικών λογοτεχνικών βραβείων θα μπορούσε με λίγη περισσότερη φαντασία να γίνει πιο ενδιαφέρουσα, πιο ζεστή, πιο φιλική αλλά και πιο γνωστή προς το ευρύ κοινό. Με στόχο πάντοτε τη στήριξη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνών και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Χρειάζονται κάποιες απλές κινήσεις, όπως, γιατί όχι, σκηνοθεσία της τελετής και καλύτερη σκηνική παρουσίαση, φωτισμό, την εμπλοκή των παλιών βραβευθέντων, την ανάγνωση ίσως των σκεπτικών για τις βραβεύσεις, την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία, κάποιες προβολές ή σύντομα φιλμάκια για τους βραβευθέντες, τη μετάδοσή της από την τηλεόραση και όχι απλώς από το ραδιόφωνο, την πιο έμπρακτη στήριξη και παρουσία όλων των λογοτεχνών και κυρίως των Ενώσεων λογοτεχνών.

Η μη απονομή φέτος του βραβείου νέου λογοτέχνη αισθάνομαι ότι ήταν πιο σοβαρό ατόπημα από την επίσης περσινή λανθασμένη απόφαση για τη μη απονομή βραβείου ποίησης. Αν τα βραβεία έχουν κάποια αξία, αυτή είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή ηθική στήριξη προς τον δημιουργό και να φέρουν τα βιβλία και τη λογοτεχνία στο προσκήνιο, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Ειδικότερα για τους νέους δημιουργούς, μπορεί να λειτουργήσει και ως μια ένεση αυτοπεποίθησης, τόσο σημαντική στο ξεκίνημα. Και είναι κρίμα να τους στερείται αυτή η δυνατότητα.

Μια και αναφερόμαστε στο βραβείο αυτό, θεωρώ πως ο τρόπος που απονέμεται αδικεί τελικά τους νέους λογοτέχνες, αφού τους αποκλείει από όλες τις κατηγορίες (ανά είδος, ποίηση, μυθιστόρημα, διήγημα) και τους κατατάσσει σε μια κατηγορία με κριτήριο την ηλικία (κάτω των 35 χρονών). Θα ήταν πιο σωστό να συμμετέχουν στην κατηγορία όπου εντάσσεται το βιβλίο τους και αν αξίζει ένας νέος, για παράδειγμα, να πάρει το βραβείο μυθιστορήματος, να το πάρει. Μόνο αφού αξιολογηθούν στην κατηγορία όπου εντάσσεται το έργο τους και δεν βραβευτούν, να μπαίνουν στην κατηγορία για τον νέο λογοτέχνη και να κρίνεται εκεί ο νέος λογοτέχνης και να απονέμεται το βραβείο.

Τα τελευταία χρονιά έχει σημειωθεί ακόμη μια άλλη αλλαγή την οποία θεωρώ προβληματική. Το βραβείο για μελέτες περιορίζεται σε μελέτες μόνο για τη Λογοτεχνία και όχι για τις άλλες τέχνες, ωσάν να μην υπάρχουν ερευνητές θεμάτων τέχνης που χρειάζονται στήριξη και κίνητρα. Αν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θεωρούν ότι πρέπει να δίνεται περισσότερη ώθηση στη μελέτη για τη Λογοτεχνία, ας καθιερώσει ένα ξεχωριστό βραβείο, νοουμένου ότι υπάρχει θεσπισμένο ακόμη ένα βραβείο για τις μελέτες που αφορούν όλες τις τέχνες, αντί αυτές να αποκλείονται.

Υστερόγραφο: Oσοι ασχολούνται με το βιβλίο ας αγκαλιάσουν αυτό το θεσμό, εφόσον υφίσταται και η αναγκαιότητά του φαίνεται να μην αμφισβητείται. Αν χρειάζεται, να γίνονται κριτικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις, δημόσια και τεκμηριωμένα. Αλλά όλοι όσοι σχετίζονται με το βιβλίο και κυρίως οι ίδιοι λογοτέχνες, ας αγκαλιάσουν την τελετή απονομής των βραβείων, ας την νιώσουν ως μια γιορτή, μια γιορτή του βιβλίου και της λογοτεχνίας του τόπου και ας την στηρίζουν με την παρουσία τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy