Κρατική γη: Κληροδότημα στις επόμενες γενιές

Του

Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας(Διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση) Τροποποιητικός Αρ. 6 Νόμος του 2014, στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν απόρροια της πολιτικής της βέλτιστης αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας, περιλαμβανομένης και της προοπτικής διάθεσής της στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για απομείωση υποχρεώσεων ίσης αξίας. Η πιο πάνω πολιτική στόχευε στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Με αυτή την εισαγωγή το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει το κατ’ επείγον του νομοσχεδίου. Διά χειρός, στις 13 Οκτωβρίου 2017, αντίγραφο του νομοσχεδίου κατατέθηκε στη Βουλή προς την πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών σχετικά με το θέμα της πώλησης/εκποίησης κρατικών εκτάσεων γης, κρατικών γαιών και οικοπέδων, καθώς και κυβερνητικών κτιρίων, για συζήτηση και ψήφισή του.

Πρόκειται, όντως, για μείζον θέμα που άπτεται πρώτα και κύρια πολιτικής σημασίας. Αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Αφορά τις επόμενες γενιές που θα ζουν σε αυτό τον τόπο.

Τα κρατικά τεμάχια έχουν συνολικό εμβαδόν 2.408.987 τ.μ., τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην επαρχία Λεμεσού, με εμβαδό 1.651.758 τ.μ., στη δε Λευκωσία 481.807 τ.μ., στην Πάφο 228.032 τ.μ, στην Αμμόχωστο 40.002 τ.μ. και στη Λάρνακα 7.388 τ.μ.

Ανάμεσα σε αυτά τα τεμάχια βρίσκονται στη Λευκωσία το κτίριο της Αρχιγραμματείας (πρώην Μέγαρο Πολιτισμού), η κρατική έκθεση, αριθμός φιλέτων γης στην Αγλαντζιά, περιλαμβανομένου τεμαχίου που είναι κτισμένο το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων της ΠΑΣΥΔΥ.

Στη Λεμεσό υπάρχει προς πώληση μεγάλη έκταση στο Μοναγρούλλι και μετά στον Οικισμό Βερεγγάρια, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για αξιοποίησή του για φοιτητικές εστίες και αθλητικούς χώρους για υλοποίηση των σχεδιασμών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Το πλέον σκανδαλώδες είναι τα δύο τεμάχια στη Γεροσκήπου, τα οποία γειτνιάζουν με την εκκλησιαστική γη, η οποία πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανέγερση ξενοδοχείου από τον Αρχιεπίσκοπο. Τα φιλέτα αυτά φτάνουν μέχρι το «Afrodite Water Park».

Προκύπτει σειρά ζητημάτων καθώς και ερωτημάτων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ερήμην του λαού και των θεσμικών οργάνων της χώρας να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία και δη κρατική γη; Εάν πραγματικά αφορά την εξόφληση του δημόσιου χρέους, τότε προς τι οι περιβόητες εξαγγελίες περί success story της οικονομίας; Εάν η Κύπρος εξήλθε από την οικονομική κρίση, γιατί η κυβέρνηση δεν αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Βεβαίως η απάντηση είναι γνωστή και δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά για να διαπιστώσει κανείς τις προθέσεις της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ. Είναι βαθιά αγκυλωμένοι στην ιδεολογική τους θέση, το νεοφιλελευθερισμό, το λιγότερο κράτος, την κατάργηση κάθε έννοιας ενίσχυσης της κρατικής μας οντότητας. Γι’ αυτό φλερτάρουν και ερωτοτροπούν με το ξεπούλημα/ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και ημικρατικών κερδοφόρων οργανισμών, όπως είναι η ΑΤΗΚ, η Αρχή Λιμένων και η ΑΗΚ.

Τώρα θα βγάλουν στο σφυρί και την κρατική γη. Τι απέμεινε άλλο να πράξουν μετά την πενταετή διακυβέρνησή τους; Κουρέματα, ξήλωμα χρηματοπιστωτικού συστήματος, διάλυση κοινωνικού ιστού της χώρας.

Το ΑΚΕΛ θα επαγρυπνεί για το θέμα και δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο τον σχεδιασμό και τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων για ξεπούλημα της κρατικής μας γης. Η κρατική γη είναι ο πλούτος του τόπου μας που ανήκει στις επόμενες γενιές και η όποια αξιοποίηση πρέπει να γίνεται με πολλή φειδώ και κατόπιν διαβούλευσης, τεκμηρίωσης, στοιχειοθέτησης και ωρίμανσης.

*  Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy