Κράτος έρμαιο των ορέξεων ενός ιδιωτικού μονοπωλίου

Ξεσπάθωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία για την αποδοχή συμφωνίας με την Helector

Οι αποφάσεις και οι χειρισμοί των τελευταίων πέντε χρόνων έχουν καταστήσει το κράτος έρμαιο των ορέξεων ενός ιδιωτικού μονοπωλίου τονίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία με αφορμή την απόφαση της ΚΕΑΑ για νέα συμφωνία με την Helector για μεταφορά των σκουπιδιών του Κοτσιάτη στο εργοστάσιο απορριμμάτων στην Κόσιη. Δίνοντας τις θέσεις που κατέθεσε στη συνεδρία της ΚΕΑΑ, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ακόμα ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει απαλλαγή από την αρχή της νομιμότητας. Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η ΚΕΑΑ δεν μπορεί να καταβάλει ποσά που δεν δικαιολογούνται αντικειμενικά γιατί τούτο θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση. Επίσης δεν μπορεί να απαλλάξει τον ανάδοχο από υποχρεώσεις του που απορρέουν από όρους της σύμβασης. Με βάση τον περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων νόμο η “κρατική ενίσχυση” περιλαμβάνει κάθε επιχορήγηση, αλλά και απαλλαγή από οποιουσδήποτε όρους. Συνεπώς όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ συν τόκοι για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη βάση του ετεροβαρούς όρου για αύξηση των τιμών μονάδος στη βάση της λογικής των εγγυημένων ποσοτήτων θα πρέπει κατά την άποψή μας να αφαιρεθεί (περίπου 3 εκ. ευρώ). Ομοίως θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ για τις πληρωθείσες και μη παραχθείσες υπηρεσίες που αφορούν την εργοδότηση ειδικού εμπειρογνώμονα και τραπεζικής εγγύησης ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει ακόμα λόγο για προχειρότητα των χειρισμών της αναθέτουσας αρχής (δηλαδή του Υπουργείου Γεωργίας), η οποία παρά το γεγονός ότι χειριζόταν το θέμα για μήνες, παρουσίασε στην ΚΕΑΑ εισήγηση ως συμφωνία που υποτίθεται ήταν έτοιμη προς υπογραφή, ενώ στην πραγματικότητα ο ανάδοχος είχε ενστάσεις επί του κειμένου, εκ των οποίων ορισμένες είναι ουσιώδεις.

«Παρεμβάσεις στην ΚΕΑΑ»

Έντονα επικριτικός για τη συμφωνία κράτους-Helector που αποδέχθηκε η ΚΕΑΑ ήταν ο τέως διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Αντρέας Χασαπόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε στο παρελθόν το θέμα. Μιλώντας στον «Άστρα» χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπληρωματική συμφωνία και κανε λόγο για παρεμβάσεις άλλων ατόμων στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων που χειρίζεται όλες τις συμβάσεις δημοσίου, ημιδημόσιου τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι πρόκειται για καταρράκωση των θεσμών. Ο κ. Χασαπόπουλος κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο είχαν γίνει πολλές παρεμβάσεις, πιέσεις μέχρι και προειδοποιήσεις προς άτομα της ΚΕΑΑ. Όπως είπε, στη συνεδρία προήδρευσε η πρόεδρος της ΚΕΑΑ Ρέα Γεωργίου αντί ο Στράτος Ματθαίου που είναι σε όλες τις συνεδρίες και διερωτήθηκε γιατί αντικαταστάθηκε. Ο κ. Χασαπόπουλος σημείωσε ότι κρύβονται πολλά εκατομμύρια πίσω από αυτή τη σύμβαση προσθέτοντας ότι είναι καθαρή η παρέμβαση προς το θεσμό της ΚΕΑΑ που είναι το αρμόδιο όργανο.

Δημήτρης Στρατής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy