Κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική

Του Γιώργου Λουκαΐδη *

Η προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εικόνα ότι βιώνουμε ένα νέο οικονομικό θαύμα συνιστά πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, ο οποίος αυτό που αισθάνεται στο πετσί του είναι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Μάταιη, είναι η αγωνιώδης προσπάθεια που καταβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που όλως αιφνιδίως, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν φτιάχνουν πλέον δραματικά ρεπορτάζ για τις ουρές των πολιτών στα κοινωνικά παντοπωλεία και των ανέργων στα Γραφεία Εργασίας, ούτε προβάλλουν πλέον τα άδεια καταστήματα που ενοικιάζονται.

Όντως έχουν βελτιωθεί τα δημόσια οικονομικά με την κυβέρνηση να φτιάχνει δημοσιονομικά πλεονάσματα. Την απάντηση γιατί δεν διοχετεύονται αυτά τα πλεονάσματα για την ανάπτυξη και την στήριξη των θυμάτων της τραπεζικής κρίσης, την δίνουν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Όχι μόνο δηλώνουν ότι δεν διαφωνούν με την πολιτική σκληρής λιτότητας του μνημονίου, αλλά γι’ αυτούς αποτελεί το μανιφέστο τους.

Σ’ αυτό το αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κινείται και ο Προϋπολογισμός του 2015. Που είναι προϋπολογισμός στασιμότητας, προϋπολογισμός υφεσιακός, αντιαναπτυξιακός, χωρίς κοινωνική ευαισθησία.

Δυστυχώς, σε κρίση δεν βρίσκεται μόνο ο τραπεζικός τομέας και η οικονομία. Η κρίση που προκάλεσε η τουρκική επιθετικότητα και τα τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει θέσει σε κίνδυνο την προοπτική αξιοποίησης και εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί,  έχουν παράλληλα προκαλέσει κρίση στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, προκαλώντας αναστολή της διαδικασίας και επιβαρύνοντας περαιτέρω το αρνητικό κλίμα της προϋπάρχουσας εικόνας στασιμότητας και αδιεξόδου.

Αναγνωρίζοντας τις αδιαμφισβήτητες τουρκικές ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις σε Κυπριακό και ΑΟΖ της Κύπρου, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι κατά πόσο η πολιτική της πλευράς μας διευκολύνει ή δυσχεραίνει τους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς.

Δυστυχώς, όπως πολλές φορές διαπιστώσαμε, οι κυβερνητικές επιλογές και χειρισμοί τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όσο και στην εξωτερική μας πολιτική έχουν υπονομεύσει τη διεθνή μας αξιοπιστία και την πολιτική μας θωράκιση, διευκολύνοντας έτσι τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η θέση για ρεαλισμό στην πολιτική μας και για την ανάγκη να είμαστε ωφέλιμοι παρά αρεστοί, που συχνά επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να αντικαθιστάται από το λαϊκισμό, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις αντιφάσεις και τους επικίνδυνους ακροβατισμούς. Τα αποτελέσματα των κυβερνητικών χειρισμών στο Κυπριακό τα μετράμε ήδη σε κόστος ως προς τη διεθνή μας αξιοπιστία.

Αντίστοιχα, οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρά τα διαχρονικά διδάγματα της ιστορίας, αντί να καθοδηγούνται από ρεαλισμό, καθοδηγούνται από ψευδαισθήσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ να βάζουν όλα τα αυγά στο καλάθι των αμερικανο-νατοϊκών. Στη θέση ότι «η Κύπρος ανήκει στη Δύση», απαντούμε ότι «η Κύπρος ανήκει στον κυπριακό λαό»

Ακούσαμε ξανά από τα χείλη των κυβερνώντων ότι η Κύπρος είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Ότι πρέπει να πάψουμε να διατηρούμε ισορροπίες πατώντας σε διαφορετικές βάρκες. Με την ελπίδα ότι θα αποβάλουν επιτέλους τις ιδεολογικές παρωπίδες ξαναλέμε στους κυβερνώντες ότι είναι τα συμφέροντα της Κύπρου που πρέπει να καθορίζουν την εξωτερική μας πολιτική και όχι αυτά των δυτικών αμερικανο- νατοϊκών.

Αν η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου δεν τους έχει διδάξει τίποτα, ας αντλήσουν τουλάχιστον συμπεράσματα από τις πρόσφατες εξελίξεις.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy