Κρίσιμο το δεκαήμερο 10-20 Αυγούστου για τα αποθέματα αίματος

474

Κρίσιμη περίοδος για τα αποθέματα στις τράπεζες αίματος είναι το δεκαήμερο 10-20 Αυγούστου, λόγω των διακοπών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, σημειώνοντας πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσει να υπάρχει μια ικανοποιητική ροή αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς αιμοδοσίας και των πέντε επαρχιών.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε επικίνδυνα επίπεδα αλλά ένα έκτακτο περιστατικό που μπορεί να εξαντλήσει μεγάλα αποθέματα είναι δυνατόν να ανατρέψει την ισορροπία όπως και κάποιες συνεχόμενες ημέρες με χαμηλή ροή αιμοδοτών», ανέφερε ο κ. Μενελάου, σημειώνοντας παράλληλα πως «μέχρι σήμερα τα αποθέματα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο».
 
‘Όπως είπε έως τώρα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ή των άλλων πολυμεταγγιζόμενων, ούτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή έκτακτο περιστατικό.
 
«Δημιουργείται όμως μια τάση από σήμερα να χαμηλώνουν τα αποθέματα επειδή πλησιάζει το Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχουμε πάρα πολλές οργανωμένες αιμοδοσίες .Υπάρχουν κάποιες αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως επειδή ο κόσμος φεύγει για διακοπές δεν υπάρχει ιδιαίτερη ροή αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς αιμοδοσίας.
 
«Μεταξύ 10-20 Αυγούστου φαίνεται πως θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος», είπε ο κ. Μενελάου, επισημαίνοντας πως οι ανάγκες σε αίμα δεν μειώνονται τον Αύγουστο αφού οι πολυμεταγγιζόμενοι χρειάζονται πάντα αίμα και τα χειρουργεία συνεχίζουν να λειτουργούν.
 
Ο κ.  Μενελάου σημείωσε πως πάντα αυτή την περίοδο οργανώνονται αιμοδοσίες σε ορεινά θέρετρα, όπου μεταβαίνει κόσμος για τις διακοπές του, ενώ γίνονται αιμοδοσίες και σε στρατόπεδα τόσο της ΕΦ  όσο και της ΕΛΔΥΚ. Πάρα ταύτα, υπογράμμισε, «χρειάζεται και η συνδρομή των αιμοδοτών στους μόνιμους σταθμούς».
 
Σημειώνεται πως οι μόνιμοι σταθμοί αιμοδοσίας θα είναι κλειστοί μόνο την αργία του Δεκαπενταύγουστου.
 
Στη Λευκωσία η αιμοδοσία γίνεται στο Κέντρο Υγείας ‘Εγκωμης από τις 7.30 μέχρι τις 2000. Για σκοπούς αιμοδοσίας το Κέντρο είναι ανοικτό και το Σάββατο από τις 0800 μέχρι τις 1400.
 
Στις άλλες επαρχίες η αιμοδοσία γίνεται στις Τράπεζες Αίματος των Γενικών Νοσοκομείων από τις 7.30 μέχρι τις 1400.
 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.