Κριστίνα Φερνάντες: «Σχεδόν αγενής» ο Ντέιβιντ Κάμερον

Αναζωπυρώθηκε την Τετάρτη η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φώκλαντς. Είναι «σχεδόν αγενής» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σχολιάζοντας αναφορές του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Χωρών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν είχε έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νήσων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία «αποικιοκρατική» πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν «απειλητικές».

«Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής» δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Τον Απρίλιο, η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών -εκ των οποίων οι τρεις είναι βρετανικές- που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των νήσων Φώκλαντς -κίνηση την οποία η Βρετανία καταδίκασε ως εκφοβισμό.

Η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά, τα οποία στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνας. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy