“Κριτήρια” για λειτουργίες στα κατεχόμενα αποφάσισε το “υπουργικό”

Για σοβαρή και εσκεμμένη αύξηση στα αιτήματα των Ε/κ για τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών στις εκκλησίες στα κατεχόμενα, τελευταία, μίλησε ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν αιτιολογώντας γιατί το “υπουργικό συμβούλιο” αναθεώρησε τη διαδικασία για παραχώρηση «άδειας» τέλεσης λειτουργιών.

Στο ψευδοκράτος, είπε, επιδεικνύεται σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία και εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι όροι προκειμένου όλοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αναφερόμενος στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, σύμφωνα με την απόφαση του “υπουργικού”, είπε ότι το αίτημα για τέλεση λειτουργίας πρέπει να αφορά τη μέρα μίας σημαντικής θρησκευτικής γιορτής, η κατάσταση της εκκλησίας για την οποία γίνεται η αίτηση πρέπει να μην αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κόσμου, η εκκλησία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άλλο σκοπό και η εκκλησία δεν πρέπει να βρίσκεται σε «στρατιωτική περιοχή».

Οι περιορισμοί που έθεσε η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων “πολιτών” του ψευδοκράτους (σσ έποικους), ουδέποτε αποτέλεσαν θέμα πολιτικών συζητήσεων από μέρους της τ/κ πλευράς, πρόσθεσε λέγοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των “πολιτών” του ψευδοκράτους που μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για θρησκευτικούς λόγους και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους χώρους λατρείας και οι πολιτικές ενέργειες, τότε – είπε – το θέμα αυτό θα πάρει τη θέση που του αξίζει στην ημερήσια διάταξη. Υποστήριξε δε ότι είναι απαράδεκτο να συνδέεται η μετάβαση στα Κόκκινα για τις εκεί εκδηλώσεις με το θέμα των θρησκευτικών λειτουργιών.

Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου”, για αποστολή της συμφωνίας για τη σύσταση “γραφείου συντονισμού εξωτερικού” μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού και του αντίστοιχου του ψευδοκράτους στη “βουλή” (σσ στο παρελθόν υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη συμφωνία αυτή).

Το θέμα των θρησκευτικών λειτουργιών εκκλησιών στα κατεχόμενα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης χθες στη Βουλή, με θέμα “Η θέση των θρησκευτικών λειτουργιών στις εφαρμογές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης”. Σύμφωνα με την Κίπρις, ο “βουλευτής” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σιαχαλί εξήρε τη σημασία που έχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις συνομιλίες και δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η μία κοινότητα να σέβεται τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της άλλης κοινότητας, τονίζοντας ότι κάθε ειρηνόφιλος στην Κύπρο πρέπει να ανησυχήσει για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή.

Ο κ. Σιαχαλί ανέφερε ότι απασχολεί την κοινή γνώμη η απόφαση που έλαβε η “κυβέρνηση” μειοψηφίας, όπως τη χαρακτήρισε, για περιορισμό των θρησκευτικών λειτουργιών στις εκκλησίες και διερωτήθηκε ποια είναι η επίσημη πολιτική του “κράτους” επί του θέματος. Υπενθύμισε ότι είχαν δημιουργηθεί κριτήρια για τη χρήση των εκκλησιών στα κατεχόμενα και ανέφερε ότι το 2015 οι Ε/κ είχαν κάνει 128 αιτήσεις για τέλεση λειτουργιών και είχαν δοθεί 96 άδειες. Το 2016 είχαν αποδεχθεί 54 τέτοια αιτήματα και 16 απορρίφθηκαν, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τις αιτήσεις πρέπει να λαμβάνονται με μία καθορισμένη διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο και όχι πολιτικό. Χαρακτήρισε την απόφαση της “κυβέρνησης” ως ένα αρνητικό βήμα για την επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο και δυστυχώς, είπε, άρχισε να εφαρμόζεται ένας υποκειμενικός μηχανισμός για τη λήψη αποφάσεων.

Ο “υπουργός” εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απαντώντας στον Ερκούτ Σιαχαλί είπε ότι δεν είναι σωστό να δημιουργείται η αντίληψη ότι «παλαιότερα εγκρινόταν κάθε αίτημα των Ε/κ για την τέλεση λειτουργίας, όμως τώρα ήρθε ο Ερτουγρούλογλου και τα απορρίπτει». Τα αιτήματα για λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, είπε, αυξήθηκαν πολύ και οι αποφάσεις τη “κυβέρνησης” λήφθηκαν για να υπάρξει μία πειθαρχία.

Ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι δεν προσπαθούν να εμποδίσουν τις θρησκευτικές λειτουργίες υποστηρίζοντας ότι αν οι τελετές αυτές που φαίνονται αθώες, γίνονταν με ήθος και χωρίς να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, τότε δεν θα μπορούσαν να πουν κάτι. Όμως, υποστήριξε, λόγω του ότι η θρησκεία γίνεται όργανο στην πολική, αποφάσισαν όπως οι λειτουργίες γίνονται μόνο μία φορά τον χρόνο, εκτός από τις τρεις εκκλησίες, στις οποίες δεν θα υπάρχει περιορισμός. Οι αποφάσεις αυτές, συνέχισε, μεταφέρθηκαν στα ΗΕ και σ’ άλλους αξιωματούχους και δεν θα επιτρέψουν να φανεί ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν το δικαίωμα τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών των Ε/κ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy