ΚΣΣΕ: Συζήτηση για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της ΚΣΣΕ θα εξετάσουν μεταξύ 23 και 27 Απριλίου θέματα παρεκκλίσεων από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι τρία μέλη του ΣτΕ, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Τουρκία, είχαν μέχρι πρόσφατα ή έχουν ακόμη σε ισχύ ανάλογες παρεκκλίσεις. Η Επιτροπή Νομικών του ΣτΕ εκφράζει ανησυχίες για κάποιες νομοθετικές πρόνοιες στην Ουκρανία, χαιρετίζει τον τερματισμό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία, ενώ σημειώνει ότι η αντίδραση της Τουρκίας είναι δυσανάλογη.

Η ΚΣΣΕ θα συζητήσει επίσης την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και τις προκλήσεις που αναφύονται από τον υβριδικό πόλεμο σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναμένεται ακόμη να τεθεί το θέμα της δημοσιογραφικής ακεραιότητας και της κατάστασης των δημοσιογράφων.

Τη Συνέλευση θα προσφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ τα μέλη της ΚΣΣΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ και τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν. Αναμένεται, επίσης, να ακολουθηθεί η διαδικασία για την ανάδειξη του δικαστή από το Μαυροβούνιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την έναρξη των εργασιών της, η Συνέλευση αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχτεί το αίτημα για διεξαγωγή επείγουσας συζήτησης σχετικά με τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και της ξενοφοβία στην Ευρώπη, καθώς και αν θα γίνει συζήτηση για τη διεξαγωγή των πρόσφατων εκλογών στην Κριμαία, για την ανάδειξη του Προέδρου της Ρωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy