ΚΤ: Χειροτέρευση της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Κύπρου

Χειροτέρευσης της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Κύπρου, καταγράφουν τα νέα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «η διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου κατέγραψε χειροτέρευση το πρώτο τρίμηνου του 2017, παρουσιάζοντας καθαρή θέση παθητικού 23.057 εκατ. ευρώ, έναντι 22.453 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση των καθαρών υποχρεώσεων της Κύπρου», όπως αναφέρεται, «οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση που καταγράφηκε στις άμεσες επενδύσεις και, σε μικρότερο βαθμό, στις λοιπές επενδύσεις παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου».

 

Επίσης «το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Κύπρου ανήλθε στα 108.322 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με 106.912 εκατ. ευρώ, το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Η συγκεκριμένη επιδείνωση», όπως αναφέρεται, «οφείλεται κυρίως στην αύξηση του χρέους των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (πλην της Κεντρικής Τράπεζας) και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ενδοεταιρικού δανεισμού».
Τα στοιχεία των εξωτερικών στατιστικών που δημοσιεύονται από την Κεντρική Τράπεζα καταρτίζονται σύμφωνα με τα νέα διεθνή μεθοδολογικά πρότυπα (ESA 2010, BPM6).
Όσον αφορά στα υπόλοιπα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε επιδείνωση καταγράφοντας έλλειμμα της τάξης των 721,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με πλεόνασμα 73,2 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Όπως αναφέρει η ΚΤ «η εν λόγω επιδείνωση οφείλεται αποκλειστικά στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών. Συγκεκριμένα: (i) Οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση λόγω κυρίως των μειωμένων εξαγωγών πλοίων, και (ii) Οι εισαγωγές παρουσίασαν άνοδο ως αποτέλεσμα αύξησης όλων των κύριων κατηγοριών εισαγωγικών προϊόντων, με την κατηγορία «μεταφορικού εξοπλισμού» να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβολή σαν αποτέλεσμα των αυξημένων εισαγωγών πλοίων, αεροσκαφών και αυτοκινήτων«.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (υπηρεσίες, πρωτογενές εισόδημα και δευτερογενές εισόδημα) «κατέγραψαν μικρές αυξήσεις, οι οποίες μετρίασαν σε μικρό βαθμό τη χειροτέρευση που καταγράφηκε στα αγαθά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy