Κτηματολόγιο: Λόγω υποστελέχωσης η καθυστέρηση παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, διαπίστωσε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε σήμερα, η πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης των ακινήτων που κατέχονται από πρόσφυγες, τα κενά, αδυναμίες, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Όπως αναφέρθηκε από τους αρμοδίους, έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 5.204 τίτλοι και πιστοποιητικά μίσθωσης σε συνοικισμούς αυτοστέγασης ιδιοκτησίας, και υπολείπονται ακόμη 5.591.

Οσον αφορά κυβερνητικούς οικισμούς, έχουν εκδοθεί 9.795 πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλοι και υπάρχουν εκκρεμότητες για 2397.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, είπε πως ζητήσαμε ενημέρωση για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και των πιστοποιητικών μίσθωσης διότι τα πράγματα δεν προχωρούν ικανοποιητικά, είναι με πολύ-πολύ αργούς ρυθμούς, όπως έχει αναφέρει και η εκπρόσωπος του Κτηματολογίου, η οποία επικαλείται υποστελέχωση των υπηρεσιών γι αυτό δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό.

Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι η αγωνία και ανησυχία του κάθε πρόσφυγα που ακόμα δεν έχει πάρει τίτλο ιδιοκτησίας είναι μεγάλη και αντίστοιχα πιο μεγάλη ακόμα για όσους περιμένουν να πάρουν το πιστοποιητικό μίσθωσης για την κατοικία τους που βρίσκεται κτισμένη σε τουρκοκυπριακή γη.

“Θα δούμε με ποιο τρόπο θα πιέσουμε για να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό αλλά παράλληλα είχαμε συζητήσει και άλλες πτυχές που αφορούν το θέμα των τιτλοποιήσεων, όπως είναι οι περιπτώσεις των πολυκατοικιών που έχουν τιτλοποιηθεί τα διαμερίσματα και σήμερα υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση ανελκυστήρα, που σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοχοι των τίτλων ιδιοκτησίας δεν υπογράφουν και δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση του ανελκυστήρα”, πρόσθεσε.

Συζητήσαμε, συμπλήρωσε, διάφορους τρόπους για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Η Επιτροπή Προσφύγων, συζήτησε σήμερα και το καθεστώς των κατοικιών που κτίστηκαν σε τουρκοκυπριακή γη στη Λάρνακα και τα δικαιώματα των προσφύγων που ανέγειραν τις κατοικίες.

Συζητήσαμε, είπε η κ. Κουκουμά, θέμα που αφορά κατοικίες που έχουν κτιστεί σε τουρκοκυπριακή γη στην Λάρνακα αλλά και σε άλλες περιοχές και τις οποίες η Διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τις έχουν χαρακτηρίσει ως τουρκοκυπριακές κατοικίες κι όχι ως κατοικίες κτισμένες σε τουρκοκυπριακή γη.

Αυτό, σημείωσε, αποτελεί μια αδικία για τον κόσμο, τους πρόσφυγες που έχουν κτίσει τις κατοικίες αυτές και έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, για τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι που οι κατοικίες αυτές να θεωρούνται ότι είναι κτισμένες σε τουρκοκυπριακή γη και να τους παραχωρείται πιστοποιητικό μίσθωσης.

Στα πλαίσια της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων, συνέχισε, έχουμε καταλήξει σε μια τροποποίηση της πρότασης νόμου που έχουμε καταθέσει και σε επόμενη συνεδρία θα την συζητήσουμε ξανά και θα τοποθετηθούμε.

“Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη ομοφωνία πάνω στο θέμα και παρά τις αντιδράσεις της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η οποία θεωρεί ότι η γη στην περιοχή (Λεωφόρος Αρτέμιδος, Λάρνακα) είναι ακριβή, οι τιμές είναι υψηλές, θεωρούμε άδικο για τον προσφυγικό κόσμο ο οποίος έχει εγκαταλείψει περιουσίες στα κατεχόμενα και εκείνοι εκατομμυρίων ευρώ αξίας, σήμερα το σπίτι τους που έχουν ανεγείρει με δικά τους έξοδα να θεωρείται ότι έχει τέτοια αξία που θα προκαλεί αδικίες μεταξύ των προσφύγων αν τους παραχωρηθεί μια τέτοια κατοικία σε εκείνη την συγκεκριμένη περιοχή”, πρόσθεσε.

Θεωρούμε δυστυχώς, είπε η κ. Κουκουμά, ότι υπάρχουν πολλές διακρίσεις μεταξύ των προσφύγων σε σχέση με την προσφυγική βοήθεια που έχουν πάρει και η δικαιολογία αυτή ούτε ευσταθεί ούτε μπορεί να ληφθεί υπόψη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy