Κτίστηκαν το 2010 με κόστος €610.000, κατεδαφίζονται το 2017

Διαμάχη κράτους-ιδιωτών για υποστατικά της Πυροσβεστικής Ορόκλινης

Υποστατικά της Πυροσβεστικής στην Ορόκλινη θα κατεδαφιστούν παρά το γεγονός ότι κόστισαν €610.000 και ολοκληρώθηκαν μόλις το 2010. Πρόκειται για δύο τεμάχια τα οποία βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του Πυροσβεστικού Σταθμού Ορόκλινης, ήταν απαραίτητα για την επέκταση του Σταθμού και τη δημιουργία αμαξοστασίου και απαλλοτριώθηκαν το 2003. Τα τεμάχια αυτά ανήκαν στην εταιρεία Orlando Development Ltd, η οποία προσέφυγε στο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε το 2009 ακυρωτική απόφαση κατά της Απαλλοτρίωσης, με την αιτιολογία ότι δεν συμπληρώθηκε το έργο εντός των τριών ετών.

Η διαδικασία ανέγερσης του αμαξοστασίου για τη στέγαση πυροσβεστικών οχημάτων ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2010, με κόστος €610.000. Από το 2010 μέχρι και το 2016 έγιναν πολλές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για επίτευξη συμφωνίας αγοράς των τεμαχίων, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Μάλιστα, το ποσό που προτάθηκε προς τους ιδιοκτήτες, ως εξώδικος συμβιβασμός, έφθασε το 2015 τα €1.230.000 και περιελάμβανε την καταβολή συνολικής εφάπαξ αποζημίωσης για την πλήρη διευθέτηση της υπόθεσης.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά από εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά. Τo 2016 προτάθηκε στους ενάγοντες η επιστροφή του τεμαχίου με αρ. 425 το οποίο είναι κενό και η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους €550.000 (με βάση τις τρέχουσες αξίες) για απόκτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του τεμαχίου με αρ. 424, και συνολική διευθέτηση της υπόθεσης με την απόσυρση της υποβληθείσας Αγωγής και Προσφυγής στα αντίστοιχα δικαστήρια.

Η πρόταση αυτή επίσης δεν έγινε αποδεκτή από τους ενάγοντες. Μετά από την ανεπιτυχή κατάληξη όλων των προσπαθειών για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, αποφάσισαν όπως προχωρήσει άμεσα η Δημοκρατία στην κένωση και επιστροφή και των δύο τεμαχίων, προς πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε σχετικά τον δικηγόρο των εναγόντων. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων ώστε να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού για κατεδάφιση των επηρεαζόμενων υποστατικών και κένωση των τεμαχίων.

Η διαδικασία, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2017. Σύμφωνα με τον διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών από την περιοχή της Ορόκλινης και τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό αρχές του 2019, η ανάγκη για την παρουσία των ειδικών (μεγάλων) πυροσβεστικών οχημάτων στην Ορόκλινη θα εκλείψει.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, προήλθε μετά από απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία επιχείρησε στη συνέχεια μέσω επιστολών να επαναφέρει την προηγούμενη πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα για εξώδικη διευθέτηση της υπόθεσης με την καταβολή του ποσού του €1.230.000, όμως η θέση της Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy